Medel och medelmåttighet.

På detta vis ska Der Hölle Rache (helvetets vrede, Christian) framföras. Vänligen bortse från de maniska ögonen.

Det finns därutöver flera olika sätt att framföra denna aria. Oftast bra. Nattens drottning vill att dottern Pamina ska cutta Sarastro och ger henne verktygen för detta. Det är inte särskilt viktigt i sammanhanget. Det som är viktigt är att detta är en mycket krävande insats, kanske något man inte ska ge sig på sådär hursomhelst. Det brydde sig inte Florence Foster Jenkins om. Någon har beskrivit henne som ”an American soprano who became famous for her complete lack of rhythm, pitch, tone, and overall singing ability”.

Florence föddes in i en förmögen familj och kunde därför dagdrömma om sin framtid i övermått. Hon ville bli operasångare och trots att hon inte kunde det så blev hon det ändå. Hon rymde hemifrån och gifte sig med en läkare som likt föräldrarna avrådde henne från att sjunga men efter det att hennes far gick bort och lämnade henne en större summa dollars så gick det inte att stoppa henne.

Som lika delar gullig outsider och freakshow gjorde Florence succé. Hon hade trogna beundrare och hennes konserter var oftast fullsatta. Hennes scenkostymer, som hon designade själv, ska tydligen ha varit legendariska. Hon var därutöver utrustad med ett självförtroende som sällan har manifesterats tydligare, den fruktansvärda kritiken hon fick, skratten som avbröt föreställningarna – allt detta avfärdade hon som simpla tricks utförda av hennes avundsjuka fiender.

Även om Florence regelbundet dyker upp på listor där man rankar de som var sämst på sina jobb så är det ingen som förnekar att hon hade ett gott hjärta. Hon upprättade stipendier för lovande artister, hon tog sig tid med unga talanger och delade vänligt med sig av sitt monetära överflöd. ”Hur lät det då?” undrar ni. Så här lät det:

The horror.

Annons

 1. Marie

  Oh, det haer var det trevligaste inlaegget i hela din underbara blogg.
  Dessutom en bra kompromiss till Prince Charles kommentar att ”It’s unrealistic to teach our children they can be anything they want”. Vi laegger till: ”…unless they’re loaded!”

  Gilla

 2. Marie

  …vill tillaegga foerresten att just den arian har jag sjaelv foersoekt mig paa vid diverse tillfaellen. Det aer tur att jag inte har naagra pengar att tala om foer daa hade ju aldrig mina elever i Hong Kong laert sig skillnaden mellan ”I’m bored” och ”I’m boring”.

  Gilla

 3. Magnus

  Har du hört norska Dollie de Luxes version där de korsar arian med – ”Satisfaction” (just det!) Finns på Youtube, jag köpte nyligen deras album ”Rock vs Opera” från 86 på Blocket. Där mashar de över en hel LP-sida Trollflöjten och Beatleslåtar. Galet och oemotståndligt, dessutom snygg sång.
  Duon ställde upp i Schlager-EM 1984 och skröt med att de skulle sopa golvet med Herreys. Det gjorde de nu inte, men i mina öron hade de varit värda segern.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s