En ny kärlek.

Nu har det äntligen startats en svensk sajt som identifierar och listar nya svenska slanguttryck och dialektala ord. Det heter Luxikon och är alltså en svensk motsvarighet till Urban Dictionary. Jag tackar Hazard för tipset.

Jag hoppas att sidan står sig och att den fortsätter att vara så välskriven som den är idag. Tyvärr verkar det som (och jag har bara ett exempel) som att sådana här försök på svenska ofta degenerar. Jag minns att jag för ett par år sedan upptäckte PostSecret, den sidan är fantastisk. Ett liknande projekt startades i Sverige under namnet bikten.nu, den blev katastrofalt dålig. Den fylldes med trams och äckligheter som knappast var sanna, nu besöker jag den inte längre så den kan ju ha ändrats utan min vetskap.

Urban Dictionary har räddat mig många gånger när jag har tittat på till exempel The Wire eller Oz. Det är ganska bekvämt att gå in på sidan för att få den rätta innebörden av ett ord som i sämsta fall har översatts med "usling". Jag hoppas att Luxikon kan vara lika behändigt när jag pratar med den yngre generationen. Fast det blir ju lite omständigt att gå in på sidan varje gång man inte "hajar tugget". Kanske är det bättre att göra mentala anteckningar under samtalets gång och hoppas att man inte har gått med på att låta dem tatuera en under tiden. Fast å andra sidan så pratar jag sällan med ungdomar.

Självklart kan jag meddela att jag har bidragit med ett ord på Luxikon, ni kanske kan gissa vilket.

Annons

 1. Christoffer

  Tackar, tackar. Glad att du tycker den är välskriven, jag kommer göra mitt bästa som redaktör att se till att den förblir så.

  Hoppas att du har fler användbara ord att lägga till!

  Gilla

 2. Snaskefar

  Christoffer, det var så lite så. Fortsätt i den här riktningen så kommer jag att slå ihjäl många timmar hos er.

  Louise, fantastiskt! Men jag hittar inte ordet, anmälde du dig som medlem?

  Gilla

 3. Jonster

  hoj, Snaskefar. Det här var en sida med lite vardaglig substans och inte bara hård nomenklatur. Gottis här kommer jag, tack vare dig, slå ihjäl några timmar eller så…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s