En miss, universum.

Man påtalar för mig det faktum att det är skottår i år. Det kanske det är. För mig är det bara en i raden av mänsklighetens misslyckande. Någon astronom eller kalendermakare fick till slut krupp och sa att "För fan det här ju stört, nu vår det vara nog. Så här gör vi…". Vi använder oss av den kalender som föreslogs av Aloysius Lilius och antogs av påven Gregorius XIII den 24 februari 1582 (förutsatt att det stämmer), det torde då bli den gregorianska kalendern. Alla år enligt denna kalender – som vi och de flesta använder – är skottår om de:
1. Kan delas med 4,
2, Men inte med 100.
3. Men ändå går att dela med 100 och 400. Då är det ett skottår.

Vi behöver tiden för att kunna hålla isär händelser, annars skulle ju allt hända samtidigt. Liksom vi behöver rymd för annars skulle ju allt vara på samma ställe. Coolt. Men det blir tydligen frågetecken, det blir oklarheter. Jag trodde länge att skottåret var svaret, att det var matematikens och diofantiska ekvationer (eller vad det nu är man använder) som sätter allt i ordning, Men så är det inte.

image336

Ingen av de kalendrar (alltså julianska, judiska, muslimska, etiopiska, gregorianska etc.) som används idag är perfekta, de felar i sekunder, minuter, timmar och dagar varje år. För att förbättra en kalender så måste nya skottårsregler sättas upp som komplicerar kalenderns  beräkningar ytterligare. Den gregorianska kalendern som vi använder kommer att behöva korrigering om ett par tusen år. Ett tropiskt år är ungefär 365.242199 dagar men det varierar från år till år beroende på andra planeters inverkan. Dumma planeter utan liv som borde sköta sina egna angelägenheter istället för att trakassera kristet folk.  Den gregorianska kalendern anger alltså ett år som (genomsnittligt) 365,2425 dagar långt. Med hänvisning till det tropiska årets variation så felar det 27 sekunder varje år. Det innebär att i en cykel på 3236 år så får man lägga till ytterligare en dag.

Det här stör mig, det är 2008 och vi kan inte fixa till den här buggen i Guds plan. Eller så är det inte 2008, utan kanske snarare 2100 typ och då känner jag mig otroligt efter. Det var allt, fortsätt verksamheten.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s