Vampira död – om det är möjligt.

Maila Nurmi är död. Hon är mest känd som skaparen av (och framföraren av) karaktären Vampira, en figur som kanske inte är känd för den stora massan här i Sverige. Kanske Boobarella i Simpsons är mer känd, även om hon kanske påminner mer om Elvira som åtminstone varenda sjuttiotalist som spelade Amiga 500 kommer ihåg.

image333

Maila Nurmis betydelse för populärkulturen kan knappast överdrivas. Hon gav nästan helt ensam upphov till den särskilda genren Horror host vilket i korthet går ut på det som hundratusental svenskar har kommit i kontakt med via Simpsons och Boobarella; någon sitter ensam i natten och presenterar skräckfilmer som i bästa fall håller D-klass, eller möjligtvis så högt som C. Hon gjorde några insatser själv på vita duken, den mest hugfästande som zombie i Ed Woods fruktansvärt, fruktansvärt katastrofala film Plan 9 from Outer Space.

Hennes liv var i övrigt ganska märkligt, hon dejtade Orson Welles, var kompis med Marylin Monroe och Elvis . Hon umgicks flitigt med James Dean innan han dog. En konstig katt helt enkelt som lyckades muta in ett eget område i gothsfären. Varför skriver jag om henne, Papi Sucar har väl ingen koppling till henne? Jo, för att jag ser henne varje dag. Inte precis henne kanske, jag ser dock tjejer som har tagit henne helt till sig utan att kanske veta det. För steget från Maila Nurmis är inte långt till Morticia Addams, till Elvira, till The Sisters of Mercy, Joy Division och alla andra som kan tänkas tillhöra de som inte vill hylla WASP-idealet (alltså vit, anglosaxisk protestant, inte hårdrocksgruppen). Hennes arvtagare hänger utanför replokalen jag går förbi åtminstone en gång i veckan. Jag brukar reta dem genom att kalla dem för emos. Det gillar de inte.  Eller, nu ljög jag, jag vågar inte säga något.

image335
Annons

  1. Lore

    Är det bara jag eller har den unge mannen i det nedre av fotografierna en frisyr som i mångt och mycket påminner om en stol?

    Gilla

  2. Leszek

    Hur hade världen sett ut utan Vampira. Minns bara serien Vampirella… Frisyren ser snarare ut som ett fragment, en jakttrofé, rentav ett uppstoppat rävhuvud upphängt på väggen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s