Gangland.

Det kanske inte förvånar någon att jag på tryggt avstånd betraktar amerikansk gängkultur med förtjusning. Jag har nyligen plöjt igenom History Channels serie Gangland och kan nu allt om Mongol MC, Hells Angels, Latin Kings, La Razza, La Eme, Ariska brödraskapet, Bloods, Crips, Gangster Disciples, Vice Lords, Folk Nation, Nazi Lowriders, Nuestra Familia, MS-13 och lite andra småbusar.

En nackdel med att se det i klump är att den dramatiska berättarrösten i varje, varje avsnitt säger att detta är det mest blodtörstiga och hänsynslösa gänget. Det blir lite yada yada yada över det. Jämför man med Ross Kemps serie där han åker världen över och träffar gäng så är Gangland en klar vinnare. Ross Kemp är för övrigt den kraftige, rakade killen som är med som sig själv i det första avsnittet av Extras. Han var med i TV-serien Eastenders som en riktig hårding men visade sig i Extras mest vara förvirrad och osäker (på låtsas då förstås). Åter till Gangland.

Min största behållning, eller lärdom av serien är hur extremt sluga och uppfinningsrika framför allt fängelsegängen är. Kriminalvården måste ständigt lära sig nya vägar att bryta deras sinnrika kommunikationssystem, upptäcka smuggelvägar och skydda sig mot våld från fångarna. Ariska Brödraskapet har till exempel detaljstuderat Henry Grays anatomilära (namnet kanske klingar bekant för de som tittar på den där sjukhusserien) för att lära sig vilka ställen på kroppen man ska attackera för att snabbast uppnå sitt syfte. Döden naturligtvis. Ett annat gäng såg till att deras fiende (ovetandes sådan) deltog i en basketmatch minuterna innan de stack honom med en kniv eftersom han då skulle vara uppe i varv och därmed förblöda snabbare. Det konstateras naturligtvis i serien att det hade varit fantastiskt om alla dessa män och kvinnor istället för våld hade lagt ner en tredjedel av sin kapacitet på en utbildning eller återanpassning. Det ska inte förnekas att serien är lite av en downer. Särskilt i berättelsen om alla livstidsfångar som verkar se det som en karriär – att sitta inlåst 23 timmar varje dygn och sedan motionera i en stålbur. Det är alltså något som de tycker är en acceptabel situation; det var antingen jag eller han och jag vann är det vanligaste svaret. Visst, du har verkligen vunnit.
 

Det där med kvinnor förresten, en följd av Kaliforniens trebrottslag har blivit att ett ökat antal unga kvinnor går med i gäng som Crips eller Bloods – på samma villkor som männen. Det är ett klart avbrott från trenden och i ett avsnitt förklarar en polis i Los Angeles att kvinnorna ofta är mer våldsamma i verksamheten än männen eftersom de känner ett behov att hävda sig gentemot pojkarna. Det var allt. Fortsätt verksamheten.

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s