Dubier angående Dube.

Phesheya Dube är en journalist från Swaziland som ensam representerade den Swaziska pressen i Irak under invasionen 2003. Han var anställd av Swazilands statsradio och rapporterade varje dag i direktutsändningar, dramatiska sådana. Han blev uppmanad av sin kollega hemma i Swaziland att ta det försiktigt, kollegan – Moses Matsebula – rådde Dube att bland annat söka skydd i en grotta så att han inte skulle träffas av missiler.

Under mars 2003 hade några parlamentsledamöter blivit väldigt överraskade eftersom de hade hört Dube på förmiddagen men på eftermiddagen gick han omkring i parlamentet i Mbabane (Swazilands huvudstad, naturligtvis). Man blev upprörda och ställde till med en frågestund där man bland annat frågade informationsministern om varför landets statliga radio ljuger för sina lyssnare? Varför vill man få det att framstå som om att Dube är i Irak när han i själva verket sänder från en städskrubb?

Informationsminister Mntomzima Dlamini lovade att undersöka saken men det hände inte så mycket. Radiochefen avböjde att kommentera. Det framkom senare att Dube hade tagit uppgifter från BBC, Reuters och CNN och därefter klippt ihop det till ett eget material. Bagdad-Bob fanns inte bara i Bagdad.

Det roligaste i hela historien? Att de vanliga medborgarna i Swaziland inte brydde sig nämnvärt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s