Vengeance is Mine, sayeth the Maharaja

Under sitt besök i London så strosade maharadjan (svensk stavning här, engelsk i titeln) Jai Singh Prabhakar omkring i ”civila” kläder på Bond street. Han fick syn på en lokal där Rolls Royce visade upp några av sina bilar och naturligtvis blev fursten köpsugen. Mannen som förestod lokalen blev högoktanigt besvärad när den brunhyllte, korte mannen kom in och betedde sig som om att han hade råd att köpa bilarna. Jai Singh Prabhakar blev under förödmjukande former utföst från butiken.

Man förblir inte maharadja genom att svälja något sådant här sittande, så Jai Singh Prabhakar ställde sig upp och svalde. Sen bytte han om till full paraduniform, beordrade sitt följe på 20 tjänare att åtfölja honom och återvände till butiken. Nu blev det en annan ton. På studs köptes 6 stycken bilar och maharadjan lät frakta dessa till Alwar i Indien där han bland annat bodde och regerade.

maharadja

Tar skrönan slut där? Nej, Jai Singh Prabhakar hade inte glömt hur illa behandlad han hade blivit under sitt första besök i affären. Faktum var att den enda anledningen till att han köpte dessa bilar var för att kunna hämnas på Rolls Royce. När bilarna var färdiga för att tas i bruk så utfärdade maharadjan sin order – förse alla bilar med sopkvastar och anordningar för latrinupphämtning.

Rolls-Royce-Homemade-Street-Sweeper-1930s

Så Rolls Royce fick en PR-katastrof på händerna. Tack vare en förolämpad kunglighet så blev helt plötsligt märket ett skämt och en viss panik kunde anas. Företaget skickade ett långt telegram där de bad maharadjan om ursäkt, och bad hon samtidigt att upphöra med användningen av deras bilar som sop- och avfallsbilar. Ännu viktigare, de skickade också 6 nya bilar till Alwar.

Jai Singh Prabhakar ansåg att Rolls Royce hade lärt sig en läxa, så han mottog deras ursäkt och deras nya bilar och lät därmed saken bero. Ingen Rolls Royce har därefter städat gator i Indien. Maharadjan återvände till sin privilegierade vardag. Så smular kakan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s