The Flip.

Har ni förresten märkt att jag har punkter i mina inläggsrubriker? Jag hoppas att det sprider sig och blir ”a thing”.

De har humor på min nya arbetsplats. Jag talar inte om dansk dratta-på-ändan-humor utan en mer sofistikerad sort. I en av verksamhetsgrenarna jobbar det cirka 30 stycken ”IT-snubbar”, javautvecklare eller vad det nu kan vara. De märks ganska mycket på ett företag där övriga har en inofficiell dress code som innebär att man höjer lätt på ögonbrynen åt jeans (men man låter det dock passera. Jag vet, ty jag var med). IT-snubbarna (väldigt få snubbettes) har oftast t-shirt med fräcka budskap om programmering eller nostalgiska Commodorelogotyper.

Ner en av dessa IT-snubbar var på barnledighet bestämde sig de andra för att ha roligt på hans bekostnad. Den dagen han kom tillbaka så hade de städat arbetsplatsen nitiskt. Som regel har IT-snubbarna lite mer stökigt än andra eftersom de sällan har interaktion (på just detta företaget) med utomstående. Allt låg prydligt och i räta linjer. När det nu gällde klädseln så hade samtliga, alltså över 30 personer, klätt sig i mörk kostym med diskret slips. De lurade i den återvändande utvecklaren att koncernen hade infört en strikt utseendeordning och att de från och med nu alltid skulle gå klädda i kostym på jobbet. Godtog man inte detta så var det dörren som gällde. Det har aldrig hänt mig men man har berättat för mig att det ska vara besvärande att vara underklädd i vissa sammanhang, min empati är det inget fel på så jag kan föreställa mig att den t-shirtbärande IT-snubben led hela dagen. Nästa dag kom han tillbaka i kostym men då slog skämtet igenom med full kraft, alla de andra hade gått tillbaka till sin ordinarie klädsel. Pinigt.

Det finns olika sätt att hantera detta. Vår hjältes respons var att gilla läget och utveckla (alternativt inveckla) det några snäpp. Han kom i kostym varje dag i ett halvår för att på något sätt gå ur situationen som en vinnare. Detta påminner mig Alec Baldwins roll i 30 Rock som delar ut små diamanter av visdom till de som vill komma upp sig i världen. Baldwin säger, i rollen som Jack Donaghy, att man på sitt arbete alltid ska klä sig efter det jobbet man strävar efter, inte det man har. Det finns säkert en lärdom här, IT-snubben är nu president över hela Danmark (OBS! Ljug).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s