Hvad nytt från Abessinien?

Jag har tidigare skrivit om min farfar, om hans boaormsskinn och koppling till Lars Werner och Division Engelbrekt. Nu har jag hittat mer stoff som jag måste pränta någonstans. I min andra stora ansträngning att få lägenheten som jag vill ha den så har jag slängt massor av mög som jag inte ville ha till att börja med och som mitt samvete gradvis har tappat engagemang för. Bland annat massor av pocketböcker som egentligen är dubletter. Det är väldigt märkligt att jag blev påprackad både hårdryggsutgåvorna och pocketböckerna men jag var inte i stånd till att säga nej i bouppteckningen.

Jag har också hittat pärlor som jag omöjligtvis kan göra mig av med. Bland annat en klippbok om farmor och farfar och deras engagemang som missionärer i Etiopien. Farfar åkte ut som missionär första gången 1931, som du känner till. Han förlovade sig med farmor innan han reste och utan att överdriva så var det inte hel självklart att han skulle klara sig helskinnad. Inställningen till evangelistiska missionärer var lite avvaktande för att använda en underdrift. Dödsfall var inte ovanliga, likaså sjukdomar. Farmor fick som bekant kongofeber (motsv.) under sin första resa till Etiopien.

 

Sorterar fortf. Hittar artiklar om farmor & farfar

Farmor och farfar i Trälleborgstidningen.

Det blossade upp till konflikt mellan Etiopien och Italien under 1930-talet. För att undvika förvirring används nu namnet Abessinien om Etiopien. Det första kriget mellan Abessinien och Italien hölls under oordnade former under det sena 1800-talet, utgången blev 1-0 till Abessinien. Revanschlustan var stor i Italien och som ett naturligt steg mot det som skulle bli andra världskriget så utbröt en diplomatisk kris som fick till följd att Mussolini 1935 anföll Abessinien som därefter annekterades av Italien.

Det är själva upptakten och förberedelserna hos folket inför kriget som farmor och mest farfar talar om i tidningen. Språket och attityden skiljer sig enormt från dagens rapporteringar och ögonvittnesskildringar. Vad sägs om detta, absolut inte nedsättande men ändå något oskuldsförklarande, yttrande?

Det dröjde länge innan abessinierna fingo klart för sig, att ett krig hotade, och ännu längre innan de började ana vad som menas med ett modernt krig. Jag minns många, som under den senaste tiden frågat vad som egentligen menas med en bomb, hur den ser ut och hur den verkar.

De fortsätter att berätta om sin missionsverksamhet och ger omdömen om de abessinier de har träffat.

Vi ha arbetat vid olika skolor – dels en flickskola i Addis Abeba, dels en gosskola i Harrar. Där finnes naturligtvis olikartat människomaterial bland lärjungarna – men man ser ett stort antal verkligt intelligenta och välvuxna typer bland abessinierna.

Så kunde det alltså låta och det överraskar mig enormt att farmor och farfar kunde uttrycka sig på det här sättet, men ändå inte. Det talades helt naturligt om folklynne och karakteristika i alla sammanhang. Farmor och farfar utgjorde naturligtvis inget undantag, det som ändå överraskar är att de var så totalt färgblinda i allt annat. Vi är fem adoptivbarnbarn som kan vittna om det.

Det var allt, så smular kakan.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s