Hälsovännen.

Jag var tvungen att googla ordet ominöst som vännen Nils använde i en uppdatering på ett socialt medianätverk.  Då hittade jag boken Hälsovännen på Projekt Runeberg (där för övrigt många av mina favoritböcker finns publicerade). Denna skrift är fullproppad med handfasta råd och gamla sanningar om allt som hör kropp och själ till. Det mesta kan botas med raska promenader, kalla bad och att ”icke äta retlig föda”. En del godbitar kan jag återge men tipset är att bläddra sig storögt genom dessa kapitel och häpna över hur mycket sunt förnuft vi har tappat längs vägen.

Om hur onanisten skall tuktas

Emedan onanien framkallar ett tillstånd af neurasteni, gäller för behandlingen af dess följder allt som gäller neurasteni.

Direkt behandling.  Skyddsmedel. — Det allra första man bör göra är att oförbehållsamt klargöra för onanisten det för kropp och själ förstörande i hans last. Han bör genast lägga bort sin ovana. Följderna af lasten kunna i de flesta fall öfvervinnas, och om det än tar tid, ibland flera år innan en f. d. onanist blir en fullt frisk, nervstark människa igen, bör man dock ej lämna hoppet, utan tålmodigt och uthålligt gå den utstakade rätta vägen. Många försök hafva gjorts för att hindra onanisten att utöfva lasten. Ej alla hafva varit lyckliga. Stundom är det nödvändigt att på små barn använda särskilda nattpåsar för att hindra, dem att röra vid könsdelarna.

Om framförallt kvinnors själsliga onani

Själisk onani.
Det är i synnerhet äldre kvinliga onanister, som på rent andlig väg, blott genom sin fantasi utan yttre åtgärder onanisera. Om de skola kunna hjälpas, måste de själfva vilja blifva hulpna; annars går det ej. Hela deras lefnadssätt bör regleras.

Ur kapitlet om äktenskap

En lång förlofning är onaturlig och skadlig; och mycket ofta blir en uppslagen förlofning orsak till olycka. Mannen skaffar sig en annan fästmö, men ett kvinnohjärta krossas. Vi hafva många gamla olyckliga, bedragna ungmor här i världen med bitterhet i hjärtat.

Något sådant, ja. Ominöst betyder förresten olycksbådande.

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s