”Meet me in Dover!”.

Sherlock Holmes går på biograferna och då tänker man naturligtvis på Arthur Conan Doyle som skrev böckerna om Holmes och Watson.

Doyle levde förr i tiden, innan *BRB* och spikmatta och det var då naturligt för honom att använda sig av telegram i den snabba kommunikationen. Att telegrafera var inte gratis då det begav sig, det är därför telegram från förra seklets början i allmänhet upplevs som så styltiga eller avhuggna. Sedan hade man ovanan att inte använda sig av punkter utan man skrev STOP istället. Den som kommer ihåg sin Lucky Luke vet säkert redan detta.

Doyle blev hursomhelst med tiden förmögen och kunde kosta på sig att skicka flera telegram samtidigt. Han passade på att skicka ett meddelande på skämt (oerhört slösaktigt på den tiden då ett pund kostade etthundra pence) till tolv av sina bekanta. Meddelandet löd ”ALLT ÄR UPPTÄCKT STOP FLY GENAST STOP”. Två av vännerna försvann genast och dök inte upp förrän en månad senare.

BONUS:

– Skulle du inte skicka ett telegram imorse?

– Ja, vad annars? Men jag gör det senare.

Annons

 1. Nils

  Ah, den där anekdoten har jag läst i en tysk anekdotsamling från typ 1950, fast där handlar den om en fransk 1800-talskändis i stil med Balzac eller nåt (med ”känd” menas alltså att han var tillräckligt känd för att refereras till för tysk bildad borgerlighet för 60 år sen, men inte så känd att jag kommer ihåg vem det var).

  Jag berättar den så ofta jag kan.

  Gilla

 2. Snaskefar

  Asch, jag hörde den redan på ett rökigt ölkafé i Polen under 00-talet men att det då skulle ha varit Mark Twain. Jag kollade upp det nyligen och då var det en ganska seriös webbplats som sa att den ofta felaktigt tillskrivs Twain då det var Doyle som var upphovsman. Jag forskar vidare. Nu ligger vi farligt nära det du och Christian brukar säga om goda historier med hänvisning till Alf Henriksson – man ska aldrig kontrollera dem.

  Snart ska jag skriva om Waldo Pierce, den bullrige amerikanen som hängde i Paris tillsammans med de andra ur den förlorade generationen. Han genomförde ett riktigt roligt spratt mot sin hyrestant. Det involverar sköldpaddor.

  Gilla

 3. Nils

  Varför inte göra en uppdaterad version med SMS. Eller tweets? Det finns fö en skojig och förmodligen apokryfisk historia som också handlar om telekommunikationer.

  Sir William Preece, som vid den tiden var chefsingenjör på det brittiska postverket hävdade 1876 att telefonen skulle få svårt att slå i England: ”The Americans have need of the telephone, but we do not. We have plenty of messenger boys.”

  Detta ska dock och dessvärre inte tolkas som att Preece inte alls insåg poängen med telefoner, han hade bara svårt att tro på en succe på marknaden i det korta loppet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s