Here’s Johnny.

En av USA:s största TV-ikoner har dött, Ed McMahon är inte längre med oss. Ed McMahon var kanske mest känd för att vara Ed McMahon men hans största insats i TV-historien var som Johnny Carsons announcer på The Tonight Show. Jag kan inte riktigt hitta ett bra svenskt ord, även om det kanske finns. En snackare, sidekick, helt enkelt. Ed var alltså den som pratade i början av programmet, presenterade gästerna och dagens tema för att slutligen välkomna THE MAN HIMSELF, Johnny Carson med orden "Heeeeeeeeeeeere’s Johnny!". Han gjorde så i 30 år, fram till dess att Jay Leno tog över programmet och nu är det snart dags för honom att lämna över rodret också.

För oss svenskar som aldrig fick se The Tonight Show med Johnny så kanske det inte var självklart till en början när vi såg The Shining vad Jack Nicholson menade när han skrek samma fras efter att ha huggit sönder dörren in till de potentiella offren. Hans rollfigur hette ju inte alls Johnny utan Jack Torrance. Det var Nicholson som improviserade fram det hela med inspiration från Ed McMahon, Kubrick lät nöja sig och behöll det i filmen. En liten intressant detalj i sammanhanget är att den dörr man först hade tänkt använda som hinder för Nicholson var en speciell rekvisitadörr som hade konstruerats för att snabbt kunna huggas sönder. Det ingen tänkte på var att Nicholson hade varit frivillig brandman i många år och därför hann hugga sönder dörren innan man egentligen var beredd på det.

Nåväl, jag fattade inte det där med "Here’s Johnny!" förrän jag såg ett ALF-avsnitt i min ungdom då denne har tagit över The Tonight Show. Ed McMahon och Alf kommer ihop sig ordentligt vad jag minns. Alf har sönder Johnnys mugg. Vissheten förstärktes efter det enda Treehouse Of Horror-avsnittet av The Simpsons som jag faktiskt gillar, The Shinning. Homer hugger sig igenom en liknande dörr och använder McMahons replik, han upptäcker att rummet är tomt och går därför vidare till nästa rum där han använder sig av CBS 60 Minutes öppning, Tony Awards och så vidare. Det är kul. Det var allt, fortsätt verksamheten.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s