Hip hop to be square.

Det kanske inte har undgått någon med rudimentärt hum om hip hop att nedanstående video innehåller ett par toner som har samplats av Dr. Dre. Det är oklart vad Dre är doktor i men det är inte det saken gäller.

Kompositören heter David McCallum. Han är en skotte som kommer från en musikaliskt framgångsrik familj, hans far var förste violinist i Londons symfoniska orkester (hur coolt det är vet jag inte, jag misstänker att den staden har en och annan orkester av skiftande kvalitet), David spelade själv oboe men la musiken på hyllan när han upptäckte att det var roligare att stå på scen som skådespelare.  Efter ett par år inom teatern fick han chansen att medverka i en av de mest coola TV-serierna som någonsin har producerats – Mannen från UNCLE. I denna serie spelar McCallum den iskalle, sovjetiske spionen Illya Kuryakin. .

McCallum kunde dock inte släppa musiken helt och gjorde världen en tjänst genom att ge ut ett par skivor med instrumentala bitar. Naturligtvis fick hans älskade oboe plats tillsammans med stråkar, valthorn, cello och andra klassiska instrument vilka blandades med elgitarrer och trummor. The Edge som låten ovan heter är en av de mest minnesvärda och vi får tacka McCallum så långt.

Men sen hände något, McCallum fick ett totalt hjärnsläpp värre än Cyberdynes beslut att bygga Skynet. 2003 hoppade han på NCIS, Navy CIS som den heter i svenska kanaler. Anledningen är höljd i dunkel. Kanske behövde han pengarna, kanske var det en kemisk obalans. Nu kan han alltså ses gagga omkring bland liken i denna serie som den mest klichéfyllde obducenten den här sidan 1990-talet. Men man får väl vara tacksam för det han gett oss tidigare.

Eller som doktor Dre så träffande uttrycker det i Next Episode:
Straight off the fuckin streets of C-P-T
King of the beats you ride to em in your Fleet
or Coupe DeVille rollin on dubs
How you feelin whoopty-whoop nigga whut?
Dre and Snoop chronic’ed out in the ‘llac
with Doc in the back, sippin on ‘gnac (yeah)

Ett par förklaringar kanske är på sin plats.
CPT = Comtpton.
Fleet = Cadillac Fleetwood, en fräsig bil.
Rollin on dubs = Att köra med stora fälgar.
Whoopty-whoop: Hoppsansa!
Nigga = Kompis.
Chronic’ed out = Tugga mycket tuggummi.
‘llac = Cadillac
‘gnac = Grönstedts Monopol.

Annons

 1. JET

  Nja, McCAllums skivor innehöll ett par-tre låtar styck som han själv hade skrivit, resten var mest instrumentalversioner av hittar från tiden. Och The Edge, ja, den har David Axelrod skrivit.

  Gilla

 2. Snaskefar

  Jag har ändrat så att det konsekvent står McCallum nu, tack för påpekandet.

  Jag kan dock inte hitta någon annan uppgift än att det är han som har komponerat The Edge.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s