Vill du också skriva något?

Det är ingen hemlighet att revyfolket under förra seklet lånade friskt från varandra. Franska chansoner fick nya former och kunde presenteras i Stockholm för en ny publik som då kunde avnjuta lustigheterna på modersmålet.

Dåtidens största svenska stjärnor, Karl Gerhard och Ernst Rolf, reste ibland  till kontinenten och Storbritannien för att ta intryck av strömningarna . Deras resor och importer resulterade i några av de största pärlorna i den svenska revytraditionen, Bättre och bättre dag för dag baserar sig till exempel på den engelska dängan I’m Getting Better Every Day¹ och Den siste mohikanen är en översättning av en fransk kuplett av Charles Pasquier.

Dåtidens största revystjärna i Frankrike hette Maurice Chevalier.  Han blev under sin livstid belönad med en hedersoscar för sina insatser inom film och musik och gjorde så sent som 1970 ett inhopp i Disneys Aristocats. Nå! Ernst Rolf och Karl Gerhard hade i alla fall tagit sig till Paris för att se Chevalier uppträda. De blev tagna, de blev hänförda, de lärde sig. Ernst Rolf insisterade på att man skulle ge blommor till Chevalier som ett tecken på duons uppskattning. Gerhard var mer skeptisk men lät Ernst Rolf hållas.

Ernst Rolf kom tillbaka med en stor bukett och ett kort där han redan hade skrivit "Efter att ha sett er uppträda skäms jag över att kalla mig artist /Ernst Rolf". Han vände sig till Gerhard som jag bara förmodar låg trött och bakfull på en soffa, besvärad av Rolfs uppspelta humör. Rolf insisterade på att Gerhard skulle skriva något, en irriterad (min gissning) estradör slet då åt sig lappen och såg vad Rolf hade skrivit. Det glimtade till i hans öga och sen skrev han snabbt "Efter att ha sett er uppträda skäms även jag för att Ernst Rolf kallar sig artist/ Karl Gerhard".


¹ Sången baserar sig faktiskt på den franske psykologen Émile Coués teorier om självsuggestion, genom att upprepa ord för sig själv blir det till slut verklighet. Tous les jours à tous points de vue je vais de mieux en mieux, varje dag och på alla sätt blir jag bättre och bättre. Varje dag och på alla sätt blir jag snaskigare och snaskigare.

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s