Moneysimpson

Anders Olof Wendin, känd under namnet Moneybrother, är vid sidan av Håkan Hellström den svenska Palestinasjal-och-hatt-trumpetrockens främsta riddare. Om någon kommer ihåg gruppen Monster så var det alltså där Moneybrother startade men efter gruppens splittring så körde han alltså vidare på egen hand.

Moneybrother släppte 2006 en skiva på svenska kallad Pengabrorsan, det är allmänt känt. Alla vet också att skivan innehöll covers och den första singeln hette Dom vet ingenting om oss. Det är en tolkning av They Don’t Know, originalet gjordes av Kirsty MacColl (som för de flesta av oss hörs i Fairytale of New York när det är snö på marken och hets i köpcentret). Kirsty nådde dock inte någon kommersiell framgång med låten, den var populär men en rad omständigheter gjorde att låten inte sålde.

Den som istället nådde framgång med låten var Tracey Ullman som 1983 spelade in den i arbetet med sin debutskiva You Broke My Heart in 17 Places. Kirsty hjälpte till med körstämmorna och Paul McCartney syns i videon. Pauls medverkan kommer sig av att Tracey spelade in videon samtidigt som hon var med på inspelningen av Pauls film Give My Regards to Broad Street. I Traceys version landade låten på de viktigaste topplistorna (inte Belgien, typ, utan USA och så vidare).
 

Ullman är dock inte främst popartist utan komiker, hennes förmåga och utstrålning gjorde att hon fick sitt eget program i den amerikanska televisionen. 1987 startade The Tracey Ullman Show och den är för populärkulturen vad Nasaret är för kristendomen. Även om programmet lades ner av Fox efter fyra år så hann man skapa världshistoriens mest igenkända [citation needed] popsymbol. En tecknare vid namn Matt Groening fick i uppdrag att teckna små "bumps" som visades efter reklamavbrotten, resultatet blev en gul familj (inte rasistiskt menat) som lystrade till namnet Simpsons.

The Simpsons spinnade vidare till en helt egen serie som nådde viss framgång, Tracey flyttade till kanalen HBO med programmet Tracey Takes On, ett program där hon ensam tolkade en rad karaktärer och där hon i öppningssekvensen mimade sången They Don’t Know. Anders knatar vidare i hatt och coolhet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s