Klassifikationer.

Sitter och tittar på Total Recall och kom att tänka på idioti. Jag har för mig att det amerikanska ordet moron hade ett vetenskapligt ursprung och det visade sig sig stämma till tio procent ungefär. Det är en pseudovetenskaplig term som starkt förknippas med eugenik eller mer rättframt, rashygien.

Den amerikanske psykologen Henry H Goddard myntade ordet med ledning av grekiskans moros (i betydelsen slö i motsats till skarp). En moron är en person som, enligt Goddards indelning, äger en mental ålder mellan 8 och 12 år. Intelligenskvoten skulle då ligga på 51 – 70 vilket är ett snäpp bättre än imbecill (med en IQ på 26 – 50) och hela två steg bättre än idioten som kämpar på med sin IQ på 0 – 25.

Imbecill var förresten tidigare WHO:s beteckning för måttlig psykisk utvecklingsstörning. Idiot kommer från grekiskan och betyder egentligen någon ur hopen, en som inte är en offentlig person, ej insatt i politiken. Nu kan en idiot mycket väl vara politiskt aktiv men mer om det vid ett annat tillfälle. Den som är intresserad av släktforskning kan säkert hitta nyttig information om sina rötter i gamla kyrkböcker där man noga angav socknens idioter, de så kallade byfånarna.

Det vi kan lära oss av detta är massor, eugeniken med sin normativa mål kan vi naturligtvis helt bortse från men det ger oss en del att tänka på i förolämpningssammanhang. Är det verkligen idiot du ska använda? Är det inte bättre med imbecill? Fundera på det. Så smular kakan.

Annons

En kommentar

  1. Jenny Maria

    Ja, nog har jag känt av den här nyanseringen av orden men nej nog inte vetat den exakta skillnaden och därför kallat någon idiot när jag borde sagt imbecill och tvärtom. Alltid bakom ryggen förstås. 😉

    Men imbecill är någon född till? Idiot kan man vara tillfälligtvis eller i något avseende?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s