Anvisningar.

Ur broschyren "Anvisningar till firande av Mors dag" från 1920

 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
 2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
 3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
 4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
 5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
 6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.
Annons

 1. Längst

  Tycker ändå att det största är att 1) någon tagit beslutet att trycka en broschyr i ämnet, och att 2) någon (annan?) tagit beslutet att SLUTA trycka den. Uppenbarligen tyckte den senare att "nej, det här kan folk tillräckligt bra ändå, det behöver vi minsann ingen broschyr för."

  Gilla

 2. starke Arvid

  Jag har letat ack så länge men ännu inte funnit "Anvisningar till firande av Snaskefars dag". Kan du vara behjälplig?

  Gilla

 3. Snaskefar

  Arvid, de är misstänkt lika. "Barnen utbedja sig Snaskefars förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Snaskefar sorg, suckar, bekymmer och svårigheter".

  Gilla

 4. Snaskefar

  Längst, jag gillar att de förutsätter att det kan förekomma dåligt kaffe men att det inte hör hemma på Mors dag, hon ska ha gott kaffe. Sen gillar jag verkligen bilden av patriarken som håller sig borta under dagen men som hedrar mor med sin närvaro under kvällen. Kanske är det han som läser något vackert, kanske är det han som riktar ett tack till mor. Mor känner sig då som Maria i Betania som lyssnade till herrens ord.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s