Bisyssla.

Många frågar mig om 1990-talet. Hur var det? Blir du färdig med boken? Vad menar du med att du inte skriver en bok? Varför blir du så arg? Så kan det låta och jag har faktiskt inte tid att utveckla 1990-talet, därför berör jag det bara kort. Likt humlans flykt. 
 

Klippet ovan är Blind Melons No Rain och den är populärkulturellt inressant av flera anledningar. För det första så är videons uppbyggnad och bildspråk en typisk 90-talsbastard. Det finns en handling, det är skeva inzoomningar och mycket filmas i grodperspektiv. Det är 1990-tal. För det andra så är personerna i videon intressanta ur poptriviasynpunkt. Sångaren i Blind Melon (den som syns här vill säga) hette Shannon Hoon och med "hette" menar jag att han inte är med i Blind Melon längre. Han är tokdöd på grund av en kokainöverdos 1995. Innan dess han hann slå igenom med dunder och brak tack vare sin lillasysters barndomskamrat. Shannon växte upp i Lafayette i delstaten Indiana, samma stad som Axl Rose och hans lillasyster gick i samma årskurs som Rose. Hon introducerade dem för varandra när Shannon flyttade till Los Angeles och han började umgås med pojkarna i Guns N’ Roses. Shannons röst imponerade på Axl som lät honom sjunga i kören på vissa av låtarna i monsterprojektet use You Illusion I och II. Den låt där Reed medverkade som nådde störst framgång var naturligtvis Don’t Cry och han fick till och med vara med i videon (det är han som samsas om micken med Axl på toppen av skyskrapan).

Tyvärr hanterade Shannon framgångarna med sitt eget band ganska dåligt och han gick alltså bort 1995.  De hann släppa ytterligare några singlar, bland annat låten Change som jag tycker är bättre än No Rain men den har inte samma historiska värde som No Rain, mycket beror på Heather. det är alltså flickan som spelar bitjejen i videon. Hade det varit idag så hade hon haft hemsidor och virala rörelser i sitt kölvatten.  Det sägs att videons tema – den utstötte som hittar ett hem – och Heather DeLoach är anledningen till att Blind Melon slog igenom på så bred front. Heather har senare synts i i ströavsnitt av Cityakuten och Reno 911 men inte så mycket mer.

För det tredje så är det en bra låt, glad blir man. För en mer avskalad (om det går) version kan man titta på detta klipp istället:

Annons

  1. Snaskefar

    Det var så lite, den är bra och CD:n från 1994 har jag fortfarande. Låten Change från samma platta är också en sådan låt som man kan lyssna på flera gånger.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s