Skiiiiiiiiiiiiiiinne-e-e-er!

Det här har jag aldrig sett tidigare. Cobains förhållande till Lynyrd Skynyrd är lika kluvet som mitt. Jag har tidigare antytt att Sweet Home Alabama har spelat en sorts roll i min ungdom. För mig så är den lika delar skinnväst och bonnaslagsmål som nostalgi och stämsång med Johan. Den är dock allt annat än creddig så därför kändes det aldrig riktigt bekvämt att framföra den, särskilt inte när det gick lite för bra och Johan slidade iväg i något monstersolo i fyra minuter på sin J-200. Då kunde en antydan till uppskattning fara igenom mig och jag kände mig lite smutsig.

Hursomhelst, här sitter Nirvana på sin unpluggedkonsert och väntar på att sätta igång låten Plateau tillsammans med bröderna Kirkwood från bandet Meat Puppets (det är från början en Meat Puppetslåt). De lattjar runt lite och börjar leka med ackorden. Någon skriker "Freebird!" vilket är ett internt musikerskämt eftersom alla trubadurer och coverband i USA blir lika ofta utsatta för den önskningen som svenska trubadurer blir utsatta för Ledinönskningar. Någon på scen drar igång riffet till Sweet Home Alabama och det som händer är att företrädarna för generation X i publiken börjar jubla. Det får anses vara märkligt.

Angående Lynyrd Skynyrd, namnet är redneckfonetik för Leonard Skinnerd. Mannen var en lärare som medlemmarna i LS hade under sina high schoolår. Han hade väldigt stora disciplinkrav och de långhåriga pojkarna i bandet fick ofta av honom höra att de inte skulle räkna med något annat än att tjäna sitt levebröd i de minde utmanande sysselsättningarna. Kopplingen till Seymour Skinner i The Simpsons är oklar.

Annons

En kommentar

  1. JFK

    Fantastiskt! Jag kan inte bli annat än nostalgisk och tänka tillbaka på en tid med page, skogshuggarskjortor och Bad Religion med Green Day som förband på Sparta. En lycklig tid.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s