Röster och lögner.

En del märkliga fenomen visar sig min TV. Ikväll har jag sett eller hört två gamla hjältar. Ni kanske har sett att TV-serien Knight Rider har kommit tillbaka i en nyinspelning? Rösten till den nya KITT görs av Val Kilmer. Ett ganska märkligt inhopp men hans röst tillhör de mest behagliga i Hollywood så det är bara att gratulera. Kilmer har ju annars gjort en av skräpfilmshistoriens (skrivet med kärlek) skönaste cameos i filmen True Romance (manus av Quentin Tarantino) där han  spelar Elvis i de scener där Clarence söker råd och visdom. Man ser inte Kilmer ordentligt utan det är mest ofokuserade, snabba kamerarörelser över hans anlete. Det jag alltså vill få fram är att han egentligen bara gjorde röstarbete i den filmen och det gjorde han med den äran. I Knight Rider – not so much.

Klockan 21.00 började en ny serie på TV4, Lie to Me. Tim Roth spelar en expert på kroppspråk och ansiktsuttryck som hjälper ordningsmakten att bringa ordning i den oreda som lätt uppstår i brottmål. Karaktären har en verklig förlaga, en viss Paul Ekman. Jag tänker inte döma ut serien ännu, även om den ger mig lite Navy CIS-vibbar. Det roliga är att man kanske minns att detta inte är första gången som Tim Roth i sitt skådespel är iblandad i lögner. 

1997 var Roth med i en film som heter Deciever, Liar i vissa länder och Lögnare på svenska. Den filmen vann pris för bästa foto och bästa manus på Stockholms filmfestival 1997. Som ni ser på bilden ovan så var Roth inte den ende karaktärskådespelaren i filmen. Att Rene Zellweger var med får anses spektakulärt. Michael Rooker spelade den synnerligen obehaglige vicesheriffen i Mississippi Brinner. Bastard. Chris Penn och Roth körde ju som bekant ett gemensamt race i Tarantinos Reservoir Dogs. Hursomhelst, en sliten VHS-kopia av Deciever låg i köket på den första korridor jag bodde på i Lund. I filmen spelar Roth en högintelligent misstänkt mördare som sprudlar av arrogans, filmen uppehåller sig till en stor del kring ett lögndetektortest som Roth egentligen styr. Om jag orkar kolla på fler avsnitt än det första så är jag övertygad om att det kommer en hänvisning till filmen. Alltså, mellan 20.00 och 22.00 har mina tankar kretsat kring Tarantino, Elvis, Chris Penn, Roth, lögner och videoband (inte så mycket sex). Det var allt, fortsätt verksamheten.

Annons

 1. Snaskefar

  Precis. Det var nog det första och sista avsnittet jag såg. Däremot undrar jag om det är kosher att gilla Life? Den med polisen som har suttit inne (oskyldigt dömd, naturligtvis) i 13 år och nu är tillbaka på mordroteln.

  Gilla

 2. Längst

  Förvisso, och jag älskar den också, men det är ju just den parentesen som gör att du bekräftar att True Romance är en skräpfilm, men att du trots det älskar den 😉

  Skräpfilm (även det skrivet med kärlek) i min mening är filmer som Kung Pow och Shoot 'em up – tramsrullar som blir underbara just pga av sin uselhet.

  Gilla

 3. Snaskefar

  JM, den gick nyligen på TV3 och handlar alltså om en polis (Damian Lewis, Winters i Band of Brothers) som har suttit oskyldigt dömd i 13 år för mord. han får ett rekordskadestånd och lever ett playboyliv samtidigt som han har gått tillbaka till sitt tidigare yrke. Det var inte den bästa serien jag har sett men den hade ändå ett visst how do you say… je ne sais quoi.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s