Emokonsumenter.

Conditori Lundagård gick i konkurs igår. Man kan ställa sig frågande till hur man lyckas misslyckas med ett varumärke som definitivt måste anses som ett av de mer kända i Lund och kanske något som förknippas med Lund lika mycket som Domkyrkan eller Kulturen.

Svaret är för mig ganska uppenbart, förutsatt att jag inte läser på bättre. Det handlar om den känslomässiga kopplingen Lundaborna har till kyffet och deras antagande att "det alltid kommer att finnas där". Det påminner lite om när Carlsberg tog det affärsmässigt sunda beslutet att avveckla Pommac för ett par år sedan. Där handlade det ju inte om en konkurs men det visade sig att Pommac led av ett annat problem. Det såldes väldigt lite Pommac men man hade en stöttande målgrupp som hade en känslomässig, men inte konsumerande, koppling till varumärket. Protesterna flödade in och Carlsberg omprövade sitt beslut.

Jag känner samma sak nu. De flesta kommentarerna till Sydsvenskans artikel uttrycker chock och saknad men var fanns alla de här personerna när lokalen stod tom? Lundaborna har ett starkt band till de klassiska ställena men blir förvånade när förutsättningarna ändras.

Fast jag vet inte, jag var aldrig där.

Annons

 1. Anonym

  Äsch, Lundagård. Som den pseudonostalgiker jag är gick jag dit då och då och blev alltid besviken. Fast Ravnsborg hade nog dött av chock om han inte redan var död (och begraven?). Han lär ju ha gått dit för att äta en japan varje dag.

  I övrigt: K A Blom snörper på munnen.

  Gilla

 2. Challa

  Inte helt osannolikt att fackföreningskonflikten för ett par år sedan spelade in. Ägaren/ägarna hotade en anställd med vad som i pressen kallades "maffiametoder" för att hon ville gå med i facket. Det protesterades utanför och folk uppmanades att bojkotta. Sen var det ju ett rätt trist fik också.

  Gilla

 3. F

  Man hat-älskade stället. Minns Kryddens tid som brödbilsåkare i friman, då fick man lite insikt på hur det kunde gå till bakom disken 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s