Goda råd.

Warren Austin var en amerikansk senator och statsman som under en tid tjänstgjorde som USA:s FN-ambassadör.

Detta var mellan åren 1946 och 1953 varefter han gick i pension. Under sin tid i FN talade han flera gånger i säkerhetsrådet, han framstod som sensibel och kalkylerande i ordets bästa bemärkelse. Sitt första framträdande i FN gjorde Austin genom att svara på Molotovs tal om gemensam nedrustning. Austins ödmjuka framtoning blev snabbt respekterad och man lyssnade på vad han sa i de flesta sammanhangen. Nedan syns han förresten med ett sovjetiskt vapen i handen, det var när han försökte bevisa den sovjetiska vapensmugglingen till oroshärdar. I jämförelse med Powells kraftpekspresentation om massförstörelsevapen så framstår Austin som mer trovärdig.

Austin hade dock inte alltid skum på ölet. 1948 hade man lite problem, den 14 maj utropas den självständiga staten Israel. Dagen efter detta anfölls Israel av 6 olika länder. Den 16 maj väljs Chaim Weizmann till Israels förste president. Det dröjde fram till den 11 juni innan en vapenvila kom till stånd, möjligtvis genom Folke Bernadottes insatser som medlare.

Det var inte Austins förtjänst i alla fall. Hans råd till judarna och muslimerna var att sätta sig ned och lösa konflikten "som goda kristna".

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s