Bilder jag minns.

Fritt ur minnet:

Jag minns James Earl Jones som privatdeckare i en TV-serie som hette Bird (?), Den lille vampyren, Småstad (Picket Fences), En sitcom som handlade om världens mest arga krönikör, Ett tyskt barnprogram där någon i introduktionen cyklade ner för en backe och sedan var det en tupp som galte. Vidare kommer jag ihåg en brittisk serie som handlade om kille som skrev dagbok, han hette nog Adrian. Jag minns också en brittisk serie om en pojke som ibland förvandlades till en hund.

I minnesbanken finns också en orange bakgrund och svarta pappfigurer med en mjuk berättarröst som förmedlade japanska sagor. Sledge Hammer hette en arg polis som hade en sitcom som visades på SVT. Jag minns att det aldrig avslöjades var Hill Street Blues utspelade sig. Jag minns inte vad samtalen mellan Furrillo och Davenport i slutet på avsnitten handlade om.

Jag kommer ihåg att det gick en serie som hette The Commish, där spelade Michael Chiklis en snäll polis som med humor och värme letade fram en lösning. Nu spelar han sin raka motsats i The Wire. Jag minns att jag såg första avsnittet av Arkiv X och att det var det enda vi pratade om i en vecka efter det. Jag minns att vi ett tag hade en tradition att se Arkiv X tillsammans, min mor bakade en sockerkaka till varje tillfälle. Det fanns en ångestframkallande svensk ungdomsserie som hette Seppan, den handlade om vänskap och misär vad jag kommer ihåg. Jag minns en film som hette Hunden som log, Ulf Stark hade skrivit manus. Jag minns en serie som hette Hästens öga, den handlade om en pojke som hellre ville rida hästar än att åka motorcross. I en scen i serien får han en arg vakthund att stanna genom att skrika "Brödrost!". Jag kommer ihåg att ett avsnitt av En röst i natten rakt av kopierade handlingen i Oliver Twist.

Jake and the Fatman flyttade till Hawaii och där minns jag att man i ett avsnitt sköt med prickskyttegevär på en melon. Jag minns att Toffelhjältarna gjorde två olika jullovsmorgnar. Jag minns Clark Kent, en serie om medelålders män som återupplevde rock n’ rolldrömmen. Naturligtvis minns jag att Helge Skoog sjöng opera i en telefonkiosk i Ebba och Didrik. Jag minns att de sista scenerna i Goltuppen innehöll citatet "Djeklar! Snyten!". I Den vite riddaren säger snuten "Nu kör vi enligt djungelboken!" när de ska göra ett ingripande. I Goda Grannar säger en äldre herre "I am a donkey" när han ska lära sig engelska. I Varuhuset drack Rickard i charken Kaffe Aulajt. Jag minns tvättmärkena och Bob Marley i serien Xerxes. Jag minns att Anders Ekborg spelade raggare i Sparvöga. I Radioskugga är det någon som vill rymma med cirkusen men Figge Norling övertalar denne att stanna i Bakvattnet.

Det är en bråkdel av det jag minns men det jag vet är att jag inte på något sätt hade varit samma person som jag är idag om detta inte hade varit med mig. Jag erkänner att bra TV har varit och är ofantligt viktigt för mig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s