Åtaganden.

Skulle man söka efter en irländsk motsvarighet till Fanny och Alexander så får man nog nöja sig med The Commitments. Det är en film som många musiklärare slängde på under 1990-talet när de inte orkade hålla lektion. Eller var det bara i min högstadieskola? Nu är det nog snarare High School Musical eller 8 Mile som gäller.

The Commitments gjorde en populärkulturell insats, den presenterade soul och äkta Rn’B för en helt ny generation – ungefär som Blues Brothers gjorde cirka ett årtionde tidigare. Man kan väl hoppas att Ray gör samma sak nu. Anledningen till att jag började tänka på den var att jag satt och slötittade på några gamla avsnitt av The Tudors. Det slog mig plötsligt att jag kände igen Katarina av Aragonien som en av körtjejerna i filmen, den snyggaste av dem. 

Jag vet inte om jag gillar The Commitments, mina minnen av filmen är att den är ganska hysterisk och framför allt mustig, vilket alla irländska filmer måste vara by proxy. Filmen baseras på en bok av Roddy Doyle, en man som med stor träffsäkerhet kan beskriva snoriga ungar och välmenande, alkoholiserade fäder. Den är dock späckad med populärkulturella referenser, medvetet och omedvetet.

Som lillasyster Rabbitte ser man Andrea Corr, en ståtlig irisk kvinna som tillsammans med sina syskon startade det mest framgångsrika familjebandet sedan The Partridge Family. Läsare med normalintelligens eller däröver kan säkert gissa sig till vilket band det handlar om. Hon är med i det här klippet vilket är hämtat från inprovningsscenerna i filmen. Scener som är lika betydelsefulla i musikfilmer som träningsscener är viktiga i idrottsfilmer.

http://www.youtube.com/watch?v=20kUIRSjw7g

Den coolaste detaljen är dock när bandets manager, Jimmy Rabbitte, ligger i badkaret och inte tar emot fler sökande. En ung kille har kommit för sent och står på gatan utanför och vill göra en inprovning. Jimmy insisterar på att killen gör det utifrån, det vill pojken inte utan han hoppar på sin skateboard och försvinner iväg. I rollen som skateboardkillen hade man en viss Peter Rowan. Om det namnet låter bekant för er knappologer så beror det på att det är den unga pojke som pryder omslagen på U2:s skivor Boy och War. Naturligtvis.

Annons

 1. Snaskefar

  Ingen datanörd som kommer att kommentera mitt användande av frasen "by proxy"? Det är alltså fel, det jag menade var by default. By proxy betyder genom ställföreträdare eller genom ombud.

  Gilla

 2. hämskheternas berättare

  ytterst viktigt i detta sammanhang är att berätta det som svt håller på med i detta nu.

  åter inför dasbandet på ett kommersiellt men inte lika fräscht sätt.

  dansband kommer alltid att vara dansband och jag föredrar om det inte är en symbol för sverige!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s