”Nej, nej, nej, det stavas slicka”.

I ett inlägg för någon dag sedan så avslöjade jag några saker som jag inte har berättat förut. Jag tog inte med några av mitt livs mest ovärdiga, låga och förnedrande ögonblick. Riktiga lågvattenmärken alltså.

En händelse kvalar in ganska högt om man skulle göra en sådan lista.
 
Jag arbetade några somrar som kriminalvårdare. Det var på en anstalt som tillhörde kategorin II, alltså var det intagna som var dömda för grova sexual-, narkotika- eller våldsbrott som satt där. Några avtjänade livstidsstraff, de flesta hade straff som sträckte sig upp till 8-9 år. Till klassen I hörde på den tiden endast Hall, Kumla och Tidaholmsanstalten om jag minns rätt.

Alltså hade jag att göra med en del osköna typer. I uppgifterna som kriminalvårdare ingår att vara kontaktman för ett par intagna. Man skall enkelt sett vara dessa extra behjälplig. Det kan handla om att hjälpa till med ansökningar, meddela beslut som angår dem och i övrigt tjäna som ett bollplank och föredöme. Gör er inga illusioner, de flesta intagna hatar plitar. Någon relation annat än att de försökte utnyttja min godtrogna uppsyn uppstod aldrig. När de märkte att jag kunde knepen och genomskådade deras bluffar utvecklade vi en respektfull distans istället.

Jag har all respekt för kriminalvårdare, jobbet är extremt tungt och jag skulle aldrig klara av det mer än som ett sommarjobb. På den anstalten jag jobbade så var det inte ovanligt att man började kl. 06.30 och slutade kl. 19.00 med två timmars osammanhängande paus. Alla ljuger för en och man får aldrig slappna av.

En sommar hade jag kontaktmannaskap för en MC-snubbe från Göteborg och hans kompis (X) från Polen. De frågade aldrig om något, jag delgav dem de beslut de berördes av och frågade om det var något de behövde hjälp med något – det behövde de aldrig. En dag kom dock MC-snubben och harklade sig och sa "Dö! De’ skulle vara görbussigt om du kunde blänga på ett par brev som ja’ och X har skrivit!". Jag kände att vi hade fått ett genombrott, att de såg mig som människa och inte som en illasittande uniform. Jag sa att jag naturligtvis skulle hjälpa dem. På bordet la han upp två brev som innehöll den sämsta stavningen jag någonsin har skådat. Grammatiken var inte så mycket att fästa sig vid eftersom meningarna mest bestod i att någon hade en stor sak och ville göra smutsiga saker med någon annan. Det de ville ha hjälp med var alltså korrekturläsning av ett par ganska grova kontaktannonser som skulle skickas in till en porrtidning. När jag skriver ganska grova så menar jag stor-djävla-tävlingsgrova.

Där satt jag och gick tålmodigt igenom breven med en mördare och en knarklangare, det var nog där någonstans som jag bestämde mig för att aldrig, aldrig, aldrig någonsin syssla med straffrätt.

Annons

 1. F

  Snaskefar goes snuskefar m a o 😉

  Men du har den "aktuella" utgåvan av Inaktuell rapport som du korrade..väl? Något att berätta för barnbarnen 😉

  Gilla

 2. Snuskefar

  Mia, på den tiden fungerade det så att den intagne hade en lista på godkända besökare. Jag minns inte om det var fem eller sju stycken men det är alltså inte hur många som helst.

  De som satte liggandet i system eller de som tröttnade på familjemedlemmar och ville byta ut någon på listan skrev helt enkelt en anhållan om att få ta bort ett namn och lägga till ett annat istället. Den som skulle läggas till genomgick en personundersökning och godkändes oftast. Sen fick de besöka med jämna mellanrum och då var det min uppgift att förse besöksrummet med rena lakan och efter besöket plocka bort de "använda" lakanen.

  Ovärdigt – men nödvändigt. Jag tror att vi skulle ha mer våldsamma fängelser om de intagna inte fick kanalisera sin sexualitet.

  Gilla

 3. Marie

  Nej, bara tva…definition 1 aer ett kraftuttyck, definition 2 en handling…sen aer det bara att lata kreativiteten floeda! (Med baegge definitioner)

  Gilla

 4. Snaskefuck

  I beg to differ! Oxford online dictionary har åtminstone tre definitioner:

  • verb 1 have sexual intercourse with. 2 damage or ruin.

  • noun an act of sexual intercourse.

  • exclamation a strong expression of annoyance or contempt.

  — PHRASES fuck about (or around) spend time doing unimportant or trivial things. fuck all Brit. absolutely nothing. fuck off go away. fuck up 1 damage or confuse emotionally. 2 do badly or ineptly.

  Fuck is an English word that, as a verb, means "to have sexual intercourse". It is also a verb that means "to be cheated" ("I got fucked by a scam artist"). As a noun it may describe a contemptible person (also fucker) or a sexual partner. It can be used as an interjection, and its participle fucking is sometimes used as a strong emphatic. The verb to fuck may be used transitively or intransitively, and it appears in compounds, including fuck off, fuck up, and fuck with. In less explicit usages (but still regarded as vulgar), fuck can mean to mess around, or to deal with unfairly or harshly. In a phrase such as "don't give a fuck", the word is the equivalent of "damn", in the sense of something having little value. In "what the fuck", it serves as a meaningless intensive.

  Gilla

 5. Marie

  Om du funderar lite pa det kommer du se att det aer aendaa bara 2 anvaendningar – olika ordklasser innebaer inte olika definitioner.

  "Pedantry" aer ocksa ett bra ord att sla upp.

  Gilla

 6. Marie

  There are really just two ways to say fuck.

  One’s the obvious, no need to explain or argue. The other seems to be a subject of discussion.

  You can say FUCK! expressing anger, disappointment at how something has gone wrong/something’s ruined.

  When you say “I’ve fucked something up” …you are expressing your disappointed over having done something wrong/ruined something”

  The meaning is the same though – something's bad and/or ruined!

  M

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s