Margaritas ante porcos.

Jag drar mig till minnes en viss Ulf Jensen, ett välbekant namn för alla som har läst fastighetsrätt. Själv har jag plöjt igenom Panträtt i fast egendom som vore det Hjortfot eller En världsomsegling under havet.

Jag har för mig att han är Sveriges meste stormästare i Jeopardy och att han även vann en internationell variant med stormästare från hela världen. Han berättade senare att han efter prisceremonin hade fått åka i en Mustang i ett konfettiregn. Det var i mitten av 1990-talet och Alex Trebek ledde fortfarande tävlingen.

Uffe var på den tiden en silvergrå herre i klargrön kavaj (tänk Tom Bombadill) som övade med TP-frågor och elorgel tillsammans med sin fru. Klart som korvspad att han inte är klädd så ständigt och jämt men det är åtminstone min minnesbild av honom.  

Min kusin läste juridik i Stockholm och han hade under termin 4 (Civilrätt 4) Uffe som föreläsare i fastighetsrätt. Just Ulfs lektioner bestod i mycket mässande ur Jordabalken och somliga kände kanske att  det var mer värt att skippa de sista fem minuterna av föreläsningarna för att hinna med en passande avgång med lokaltrafiken än att få en paragraf uppläst.

Det min kusin visste och som Ulf definitivt också visste var att det bland satserna och momenten sköts in vissa otroligt klarsynta och tentamensrelevanta resonemang från Ulfs sida. Rasslet från studenter som skjuter ihop anteckningsmaterial och som diskret försöker ta sig ut från föreläsningssalen orsakade irritation och frustration hos Ulf. Den sista gången någon vågade gå tidigare var när Ulf tittade upp på studenterna som var på väg att gå och sade: 
– Vänta! Jag har ytterligare några pärlor att kasta.

Drygt. Men så får man säga om man är världsmästare i Jeopardy.

Annons

 1. starke Arvid

  Det finns historier om en julfest på Juridicum strax efter att Ulf blivit världsmästare i Jeopardy. Mitt minne har förträngt detaljerna men poängen var att Ulf, med uppskattningsvis fyra promille i blodet, står och lutar sig ut över en balkong, med utsträckta armar och skriker "I´m king of the world" i en egenproducerad tolkning av Jesus möter Leonardo di Caprio.

  Är man världsmästare så är man.

  Gilla

 2. JFK

  Uffe Jensen är ju välkänd men att han var såpass juridiskt bevandrad vid sidan av sitt engagemang i dansk politik kom som en överraskning. Uffe Jensen – vårt sista universalgeni efter Frank Zappa?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s