Lyckligt ovetande.

Det kanske inte har undgått den trogna läsaren att amerikansk populärkultur och nära förflutenhet är något som intresserar mig mycket. Jag slukar all trivial kunskap som kommer i min väg och delar gärna med mig till de som råkar befinna sig i min närhet. Särskilt den amerikanska krigsmaskinen och allt som hör därtill är något som jag går igång på. Vissa saker mår man dock bättre av att inte veta.

Som till exempel att de som är stationerade i kärnvapensilos ibland blir så uttråkade av sin isolering att de börjar med practical jokes, som att till exempel sätta igång en sekvens i maskineriet som visar att USA attackeras precis när avlösningen går på sitt pass. Eller att en senator som besökte NORAD under ett tillbud 1979 senare gav ett vittnesmål om att det rådde total panik och obefintligt ledarskap i ledningscentralen. Eller att en flock svanar misstogs för ett oidentifierbart flygande föremål under Suezkrisen. Eller att response reports regelmässigt hemligstämplas för att dölja den osäkerhet och idioti med vilken vi hanterar vår egen undergång.

Det står att läsa på Waging Peace, där listas sammanlagt 20 kända tillfällen när världen hade kunnat få uppleva sitt första och sista kärnvapenkrig. I och för sig är 11 av dem under Kubakrisen men det gör inte mig mindre orolig. Den senaste incidenten var 1995 när ryssarna inte uppfattade Norges meddelande om att de skulle skjuta upp en forskningsrobot.

20 kända tillfällen.

Annons

  1. Snaskefar

    Som god tvåa kommer Iron Eagle, en helt trovärdig och ständigt lika aktuell historia om hur ett barn räddar sin far från lybisk fångenskap med hjälp av det amerikanska flygvapnet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s