Anslagstavlan.

Jag skyller inte på någon annan än mig själv. Det är min velighet och min fallenhet för prokrastinering. Eller, jag är inte velig i vanliga fall. Kanske lite. Just när det gäller min Snaskmobil har jag inte kunnat bestämma mig.

Jag skyller på min mediakonsumtion, på min nya TV och alla gadgets som sitter inkopplade. Det lämnar inte mycket utrymme till Anslagstavlan. Det är ett nödvändigt program. Hade jag istället tittat på Anslagstavlan det senaste året istället för Sopranos, Flight of the Conchords, ALF, SERIEN,  West Wing, Scrubs, Trailer Park Boys, Ghost Whisperer (!), The Wire, Martha Stewarts talkshow (återigen: !), Kobra, That 70’s Show etc. så hade jag kanske tillgodogjort mig lite samhällsinformation.

Tydligen finns det en organisation som heter Trafikförsäkringsföreningen. Det är tunga snubbar. De syns säkert på Anslagstavlan med en välproducerad spot på lättförståelig myndighetssvenska som upplyser medborgarna om hur landet ligger. Ungefär som att ägg går sönder om de inte har minicykelhjälmar. Eller att tio av tio som dör på fjället saknar flytväst. Jag kände inte till den institutionen förrän jag ikväll snackade med Kaj på If Skadeförsäkringar och Marie-Louise på Vägverket. Den informationen jag fick var lika nyttig som nedslående.

För nya läsare ska det nämnas att jag under våren har tagit över en bil, jag har velat fram och tillbaka om hur jag ska göra med ägandeskapet. Efter samtalet ikväll velar jag minst sagt inte längre. Bilen var försäkrad när jag fick den, jag var beredd på att sälja den men har nu bestämt mig för att behålla den ett tag till.  Jag vill försäkra den och Kaj på If tyckte också att det var en bra idé. Dock sa han att det var ett litet problem. Den gamla försäkringen slutade gälla i mitten av september. Ingen fara sa jag, den har inte använts. Stor fara sa Kaj, det spelar ingen roll. Trafikförsäkringsföreningen håller koll på sånt. "Vad sa du att de hette sa du!?" sa jag. "Trafikförsäkringsföreningen sa Kaj. "Lappri!" fortsatte jag, "hur kan de ställa till det för mig?". "De debiterar dig 100 kronor om dagen för varje dag din bil står oförsäkrad." var Kajs mycket franka svar.

Den väna Marie-Louise på Vägverket bekräftade förhållandet. Nu har jag visserligen fått en försäkring som gäller omedelbart tack vare mina andra engagemang hos If men annars hade det tickat vidare fram till dess att jag hade fått igenom en ägarregistrering hos Vägverket och sedan betalt den nya försäkringen. Tuffa bananer. Det finns dock ingen väg runt straffavgiften från Trafikförsäkringsföreningen.

För övrigt ägde jag ett hus i cirka 60 timmar den här veckan.

Annons

 1. Marie

  Nu ar ju inte jag i Sverige sa ofta men ordet "forening" kaenns aenda…frivilligt.

  Genialiskt koncept – om du inte gar med i varan forsakringsklubb far du boeta 100 kr per dag.

  Men det ar klart…vi har ju fackforeningar ocksa!

  Gilla

 2. Vitriol

  Marie: TFF är till för att folk inte skall kunna dra omkring på vägarna utan en trafikförsäkring, något som ersätter den skada du gör på annans egendom och person samt personskador för folk inne i din bil. Tanken är att du skall ha en egen försäkring som täcker upp dig när du kör sönder andras leksaker och TFF är lite av ett straff för att man inte har koll.

  Allas vår snaskefader får vara glad att det inte är en Mc i vilket fall. Då hade det blivit det fyrdubbla.

  Gilla

 3. Marie

  Jo alltsa, trots att jag ar blond och inte har korkort, sa forstar jag poangen med att man maste ha forsakring…jag tycker bara det aer lite kul att kalla det for "forening" nar som du ju sjaelv poaengterar, ar mer som ett straff!

  Gilla

 4. Vitriol

  Snaskefadern: Sjukt bra. Kim jong vill partaja igen.

  Eh sorry för att jag missade poängen Marie. Men som den kommunist(?) jag är så ryckte jag ut till dess försvar, eftersom jag är livrädd för vad andra pysslar med på vägarna.

  Gilla

 5. Snaskefar

  Jag vet att det inte framgick men efter arvet så har bilen stått stilla, ingen vägfara alltså. Jag stör mig mest på de faktumet att en sammanslutning av försäkringsbolag (vilket Ttrafikförsäkringsföreningen är)kan tvinga folk att betala för en utebliven inbetalning istället för att i en trevlig ton be om en nyteckning av försäkring. Men smaken är väl som baken, puckad.

  Gilla

 6. Vitriol

  Med risk för att verka som någon form av grälsjuk jäkel som rättshavererar i gamla trådar skriver jag en sista sak:

  Jag håller med dig om att Tff är harsh på ett nästan sovjetiskt vis, problemet är att Svensson (och framförallt problemelementen) struntat ganska hårt i dem om de vart lite mer avslappnade. Men för hundra kronor om dagen borde de kunna ringa en och fråga vad fasen man pysslar med.

  Kommunist(?) var för övrigt någon form av ironi. Om man bara går efter mina åsikter om Tff vore fascist kanske en ganska bra gissning…

  Gilla

 7. Felix

  Flera av kommentarerna vittnar om att man förstått att TFF ägs av försäkringsbolagen, att avgiften tas eftersom försäkring enligt lag är obligatorisk samt att avgiften är hööög. Det stämmer. Men den är inget straff. Den används för att betala skador av oförsäkrade och okända fordon. En kostnad som annars skulle läggas på försäkringsbolagens trafikförsäkringskunder – alltså de som faktiskt redan betalar sin försäkring. Utan TFF skulle de få betala de oförsäkrades också. Det tycker i alla fall jag inte vore rättvist.

  Gilla

 8. Gaestur

  Hej,

  Fann din blogg igår och den är fantastisk.

  Nu läser jag igenom allt.

  Snubblade över detta gamla inlägg och funderade lite. Om du inte var ägare när försäkringen gick ut och inte har varit eller ännu blivit ägare (det står att du funderar över ägandeskapet – om det var ett arv så var det ju en done deal) , så är det väl personen som äger bilen, och inte du, som debiteras med 100 kr per dag?

  Om du nu är ägare och inte kände till detta får du helt enkelt kräla i den okunskap som du ofta är så kvick att beslå andra med. Så smular kakan 🙂

  Nej, nu jobb och sedan några månader av din blogg till eftermiddagskaffet.

  Cordialement

  Gaestur

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s