Reklampaus.

Jag vet inte vad jag skulle tycka om kortare reklampauser oftare. I de serier som sänds på svenska kanaler och som är köpta från reklamfinansierade bolag i USA är intervallerna uppenbart kortare i originalversionen än i Sverige. Ni vet hur det är, en spänning byggs upp i en scen, Scofield står och ser bekymrad ut eller så bråkar Bree högljutt med en granne som tappar en dildo ur sitt förkläde. Skärmen släcks, det blir svart och en sekund senare så är man tillbaka i handlingen. När jag var liten och bodde i DDR så noterade jag alltid att "nu är det reklam i USA!" och drömde om Amex, äppelpaj och Philly Cheesesteaks.

En amerikansk sitcom som till exempel Frasier eller Seinfeld är i regel uppdelade i halvtimmesavsnitt. Den halvtimmen utgörs ofta av 21 till 22 minuter av själva programmet, resterande del är reklam. Vanligtvis handlar det om 6 minuter rikstäckande reklam och två minuter lokal reklam – något som har anammats av svenska reklamkanaler. Entimmesprogrammen (Prison Break, LOST, Desperate Housewives etc.) är egentligen 42 minuter långa och blir en timme med reklamen. I svenska kanaler (även de med säte utanför Sverige) har vi istället en reklampaus i halvtimmesprogrammen och två reklampauser i entimmesprogrammen. I statstelevisionen slänger man in en femminutersdokumentär eller Anslagstavlan för att fylla halvtimmen, eller så kör man en kvart av Kobra. HBO-serier är naturligtvis undantagna eftersom det är en betalkanal.

Jag är alltså kluven, jag förstår och accepterar de grundläggande mekanismerna i reklamfinansierad television men jag är inte säker på att jag hade orkat att titta på tätare reklampauser. De längre reklampauserna ger tid till annat men det är inte särskilt optimalt med tärande reklampass som gör tittaren irriterad snarare än intresserad. Även om irritation på alla sätt är stimuli. Hur länge orkar man hålla uppe intresset? Är det optimalt att ligga sist i reklamsegmentet? Kommer detta att någonsin ändras? Det finns ju lagstiftning ända upp till EG-nivå som styr det här men snart måste man väl marknadsföringslobbyn agera. Fast jag tror inte på någon snabb förändring. I Sverige har väl reklam alltid ansetts som farligt och vi rör oss trögt. Man ser kanske misstänksamt på en förändring av det gällande läget. Det var allt. fortsätt verksamheten.

Annons

  1. Hult

    "Den kommersiella timmen", som det heter på reklamtv-språk, blir allt kortare. Jag hann dock med hela spelplanen i Jeopardy lik förbannat. Olyckligtvis var det ju två andra kombattanter som svarade mer rätt. Och oftare. Så ännu mer kommersialisering hade knappast skadat mitt anseende. Däremot skadade mitt synsätt Tom Alandh när han var gästprofessor på institutionen jag lärde mig allt om genusvetenskap vid. Han spydde galla över att en dokumentär om very obese people på TV3 hade tre gånger så många tittare som hans seriösa dokumentär i den statliga grannkanalen – kvällen före julafton. Och allt jag behövde kasta ur mig för att han skulle gå helt över styr efter hans flammande pamflett var den retoriska frågan: "Men du Tom, är man inte farligt ute om man sätter likhetstecken mellan precis allt som råkar vara kommersiellt och ren skit?" Finns det grader i helvetet? Fan tro't!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s