And Then There Were None…

Agatha Christies deckare hette från början något helt annat. Varför jag drar mig detta till minnes beror på att Isaac Hayes har dött. Hayes var kanske vid sidan av James Brown den viktigaste influensen för den svarta, urbana ungdomskulturens uttrycksmedel – Hip Hopen. Han vann också en helt ny publik som den överdrivet pilske kocken Chef i South Park, det slutade dock i tårar när herrarna Stone och Parker började driva med scientologerna. Hayes som var övertygad scientolog kunde inte tåla detta och slutade i serien.

Åter till Christie. Hayes hade precis före sin död färdigställt en film tillsammans med Bernie Mac och Samuel L Jackson. Bernie Mac dog nyligen i sviterna av en lunginflammation. Filmen heter Soul Men och det får väl anses som passande. Därutöver har vi Morgan Freeman som för en tid sedan sedan voltade våldsamt med sin bil. Om jag vore Samuel L Jackson så hade jag tagit det väldigt försiktigt just nu. Bernie Mac har förresten haft ett av världshistoriens sämsta omdömen vad gäller klädval, något som manifesteras i det här klippet från Def Comedy Jam anno dazumal:

http://www.youtube.com/watch?v=RviYo3WsqjU

Jag hör faktisk inte vad Bernie säger men han har en rolig återkommande replik:
– You don’t understand. I ain’t scared of you muthafuckas!

Det får ses i relation till att Apollo Theatre historiskt sett har en publik av de mest högljudda, kräsna, kritiska och engagerade tosingarna i hela världen. Fullt jämförbar med en italiensk operapublik i tycke och smak.

Nåväl, Bernie borta, Hayes hastar hemåt. Det är en svår tid för den svarta populärkulturen.

Annons

En kommentar

  1. F

    Sen kan man drista sig att säga att Barry White smörade till det som Isaac Hayes hade gjort i fyra/fem år when got started (ca 1973 sissådär).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s