Gitarrister, förenen eder.

Jag spelar gitarr. Som min vän Johan en gång uttryckte det så kunde han aldrig bli klok på om jag var väldigt duktig eller om jag var savant inom vissa områden. Han själv är ett musikaliskt geni och lärde sig bland annat att spela banjo på egen hand under en eftermiddag. Det han menade var att jag hade väldigt lätt för att lära mig avancerade stycken och partier men fick kämpa med enklare saker som stämning, transponering och olika sorters rytmer i plockandet (bland annat Travis picking, något som särskilt Chet Atkins och Bob Dylan använder sig av).

Jag sätter en ära i att vara musikaliskt allmänorienterad, att gilla bra musik oavsett genre och mycket av min vakna tid går åt till att lyssna på musik – gammal som ny. Detta leder mig till Guitar Hero. Spelet från helvet. Varje gång jag är hemma hos någon som har spelet så ska det spelas. Inget fel med det. De får mig att spela, trots att jag blygsamt säger att jag inte är så duktig. Inget fel med det. De väljer den lättaste nivån åt mig. Inget fel med det. De retar mig och förolämpar min person när jag misslyckas. Mycket fel med det. Jag kan inte förklara det, jag suger på Guitar Hero, ingen förbättring har skett sen första gången.

Detta tycker folk är märkligt och de gör den orättvisa jämförelsen att jag borde behärska Guitar Hero lika bra som jag spelar vanlig gitarr, minst. Missförstå mig inte, jag gillar Guitar Hero, jag tycker att spelet har gjort den enskilda största folkbildningsinsatsen inom rock n’ roll sedan Bagen med Cia Berg på SVT. Det är bra att kidsen får en lektion i rockhistoria istället för att vara ute och råna varandra på mobiltelefoner. Jag tycker bara att det är läge att erkänna det faktum att det inte är samma sak att trycka på plastbitar i takt till en skärm som att stå med en Fender och framkalla rundgång innan man sätter igång Breed med Nirvana. Måste en rallyförare vara duktig på bilspel? Måste en fotbollspelare vara duktig på FIFA ’08? Kommentera gärna.

Annons

 1. BigZ

  Guldkorn från Reneés intervju med Zlatan; Zlatans kommentar till sitt förkläde, Dick, när de spelar FIFA 08 och dick frågar om han kan få spela med Zlatan:

  "Du kan inte hantera Zlatan". Stor humor.

  Gilla

 2. Hult

  Såg någon förmodligen högst ovetenskaplig artikel som menade att det var betydligt lättare att bli en fena på att trycka på plastbitar om man inte hade lirat strängbanjo tidigare. Men savant? Är inte det bara ett lite finare ord för autist eller bokstavsbarn?

  Gilla

 3. Snaskefar

  Savant eller idiot savant är vad jag har förstått förmågan att trots ett själsligt handikapp kunna lära sig och behärska avancerade sammanhang inom ett specifikt område. Alltså menade Runesson att jag var en djävel på saker som jag inte borde vara en djävel på eftersom jag saknade den grundläggande kompetensen.

  Gilla

 4. Sven

  Om det visar sig att Papi Snask har en skada på sin vänstra S hjärna så är det inget annat än en god kraft som hanteras föredömligt.

  Gilla

 5. parknose

  Själv lyckas jag aldrig på motsvarigheten, "Sing star". Det stör mig. Och stödjer din tes – om jag får säga det själv.

  Gilla

 6. Snaskefar

  Parkbänk, exakt! Jag vet ju hur duktig du är på att sjunga men ta mig tusan om det inte sitter någon Sing Starnörd och bara brölar i exakt rätt läge för att pricka in tonerna. Dessutom går alla Sing Starlåtar alldeles för högt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s