Öh… Tack?

Det går en historia om att det amerikanska flygvapnet flög med SR 71-Blackbird över Östersjön på 1980-talet. Ett svenskt Viggen ska då ha lyckats låsa sin målsökare på planet. Det var en otrolig bedrift eftersom det fortfarande är världens snabbaste jetplan och det har dessutom höjdrekordet för bemannade uppdrag. Det finns naturligtvis plan som har flugit högre än Blackbirden men de har inte kunnat uträtta något på de höjderna. Blackbirden kunde genomföra spaningsuppdrag på 25 000 meters höjd under längre perioder.

De extrema hastigheterna (Mach 3,5) gjorde att planets friktion mot luften blev så stark att titanskrovet inte gick att röra efter landning. Det var just värmen som till slut gjorde att SR-71 pensionerades. Den extrema värmeutvecklingen i flygplanskroppen och de värmepartiklar som planet släppte ut  gjorde den till ett lätt radarmål – stealthtekniken till trots.

Det kanske då inte rimmar så väl med att kalla det för en bedrift när den svenske piloten lyckades låsa sig på Blackbirden om den nu var så lätt att upptäcka men poängen var ju att SR-71 kunde flyga så högt och så snabbt. Dessa faktorer gjorde den otroligt svårspårad och ingen utanför det amerikanska flygvapnet hade lyckats göra det tidigare.

i det militära finns det paradoxalt nog massor av artighetsbetygelser och protokoll över hur man ska uppföra sig i dylika situationer. Alla minns väl andra världskrigets GMY och MYT eller första världskrigets fotbollsmatcher mellan skyttegravarna (enligt de sagor jag har hört åtminstone). En gratulation är på sin plats när ett vänligt sinnat land har lyckats svara effektivt på en miniprovokation. Jänkarna var inte sena. De skickade enligt skrönan ett gratulationskort – direkt till piloten. På hans hemadress.

Annons

  1. F

    Jag tror dessutom att det hände mer än en gång att man lyckades med att få lås med RB 71 på JA 37 – första gången var ca 1983. I februari -86 skedde den mest kända, då hade radarjaktledaren radat upp tre JA 37 på rad, den sista råkade ut för motorstopp pga hög höjd/anfallsvinkel etc och avbröt. Som tur var gick motorn igång igen och landning skedde u/a på Bråvalla….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s