Klart grabben ska ha en arena.

1930-tal, Albert Speer arbetar för en totalitär regim för att bygga anläggningar till de Olympiska spelen i Berlin 1936.

image397

Albert Speers berömda ljuskatedral.

2000-tal, Albert Speer arbetar för en totalitär regim för att bygga anläggningar till de Olympiska spelen i Peking 2008.

image398

Albert Speer den yngre har aldrig hörts sympatisera med sin faders värv eller allianser. Inte heller har han uttryckt förståelse för regimen i Kina och deras brott mot de mänskliga rättigheterna. Det blir dock lite märkligt, jag hade kanske förväntat mig att han skulle distansiera sig så mycket som möjligt från sin far. Men han uttrycker det ganska väl själv, när man är 73 år gammal så kanske man inte längre ska fokusera på vems son man är utan bara på det man själv gör. Vilket i det här fallet är att bygga anläggningar åt ett land som har dödsstraff för ekonomisk brottslighet, tillämpar godtyckliga gripanden för att städa undan oönskade element, har människorättsaktivister i fängelse och som inte tillåter att man talar om demonstrationerna vid Himmelska fridens torg.

Annons

 1. F

  Dagge, du har rätt – även jag har lite av samma känsla i magen: 1936 Olympics Revisited. Det beror enkom inte bara på arketekten… men det är nästan så att man upplever att han blundar, precis som hans far gjorde (eller valde att göra). Skillnaden är väl den ”externa rekryteringen” vs ”inhouse-” dito…förutom 70 år. Undrar vad som hägrar? Ett styck ”Folkets Mittens Rike Halle”? 😉

  Gilla

 2. Snaskefar

  Adele, jag kom, jag såg, jag vände.Megnuz, fan också. Det missade jag. Kudos!F, de headhuntar alltså arkitekter som inte har problem med diktaturer? Tror du att det finns någon gammal rollodex med villiga hantlangare på diktatorernas HQ? En rolig tanke.

  Gilla

 3. JFK

  Adele Siljemark. Jag ser tre möjligheter: 1. Adele har aldrig läst din blogg2. Adele har läst din blogg och saknar total självinsikt3. Någon driver med herr Snaskefar, grymt och raffineratEfter att ha besökt fröken Siljemark lutar jag åt en kombination av alternativ 2 och 3. Adele saknar självinsikt och någon driver med dig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s