Black eyes, please.

Det finns ju vissa totemsymboler och trygghetsskapare inom idrottsvärlden. Tigerbalsam, druvsocker, näsplåster, kylspray, maskotar, speciella kläder etc. För mig var det viktigt att alltid ha samma boll som man spelade matcherna med när vi tränade hemma i idrottshallen. När jag slötittade på Super Bowl för ett par veckor sedan, eller rättare sagt somnade framför invigningen, så tänkte jag på hur tuffa spelarna såg ut när de sminkade sig som slarviga gothtjejer. Jag tror inte att alla behöver det men det finns faktiskt ett syfte med att måla svarta streck under ögonen.

"But many athletes do not seem to care much about the intended use of eye black. Instead, those smudges and patches and decals have become popular fashion accessories, miniature billboards for personal messages and war-paint slatherings aimed at gaining a psychological advantage more than a visual edge."
 

image364

I militära sammanhang har man alltid – tja, åtminstone oftast – förstått vikten av kamouflage. Även om man ser filmer med coola prickskyttar i Special Weapons And Tactics-styrkor med svartmålade kinder så är det enligt de flesta källorna inte inom den militära eller polisiära sfären som man började med att krigsmåla sig på det här sättet.

Det handlar om att reducera kontrasten mellan objektet som du vill fokusera på och dess bakgrund. Exempelvis en amerikansk, oval fotboll och de synnerligen starka strålkastare som omger planen.

Andy Farkas, mångårig quarterback för Washington Redskins, är den som först uppmärksammades för att använda sig av den här metoden. Andy hade upplevt att arenorna blev allt mer upplysta och att strålkastareffekterna var så starka så att han faktiskt stördes av dem. Han kletade därför in en kolbaserad färg under ögonen som skulle hjälpa honom att bättre se svinlädret. Ni får ursäkta sportslangen, jag blir så till mig när jag skriver om idrott.

När den amerikanska fotbollen blev allt mer bunden till TV och när man lade om de flesta sportevenemangen till kvällarna så blev naturligtvis strålkastarna och belysningen starkare. Hängde ni med där? En allt mer publikvänlig sport kräver att man kan sända den när publiken faktiskt kan se den. Eftersom de flesta arbetar (eller de som man vill ska köpa det man gör reklam för under pauserna) så kunde man inte spela på dagtid. Det blev kvällsevenemang och för att alla på plats också ska kunna se så måste en arena lysas upp som den fjärde juli varje kväll.

image365

Sålunda spreds Farkas bruk att måla sig under ögonen för att bättre kunna se bollen om den passerade strålkastarna. Och det var inte bara inom den amerikanska fotbollen man följde Farkas exempel. Det spred sig till baseballen också. Och coola filmer om prickskyttar. Men ger det verkligen någon effekt? Nej, i sådana fall ytterst lite.

"Most kids think it’s intimidating or it looks good. No one uses it to block out the light."

Så, det finns ett syfte men kanske inte direkt någon mening med att applicera eye black. Nu behöver man inte ens deltaga för att känna sig lite småcool. Det var allt, fortsätt verksamheten.

image366
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s