Ingen gillar en skvallerbytta.

Självklart kan förhållandena för unga, svarta män i USA:s innerstadsområden direkt appliceras på mig. Ni kanske känner till Stop snitching? En kampanj som enligt ryktet startades av en T-shirtförsäljare i NYC som sedan blev en undergroundrörelse inom Hip Hop-sfären och som sedan hittade ut till mainstreamkulturen. Det har blivit ett problem, Anderson Cooper (son till Gloria Vanderbilt) på CBS 60 Minutes gjorde ett långt inslag om hur det har gått från svårt till omöjligt att lösa brott i vissa områden. Det handlar om tystnad, om att inte säga något. Nu kanske ni säger "Snaskefar, det är dags att vakna upp från din 1920-talsdvala och fejsa fakta, det här är inte nytt". Jo, Omertà och övrigt är medräknat. Det som är skillnaden är att man inte säger någonting om någonting. 

image359

Problemet är inte att det har varit ett lätt jobb förut, man har inte sett något, man har inte hört något, man har inte sagt något. Men det fanns tidigare en hederskodex. Nu snöar jag inte in på någon romantiserad syn på tjuvheder där folk vill ta rättvisan i egna händer. Det var helt enkelt så att vissa brott var en självklarhet att hjälpa till att lösa. Sexualbrott, brott mot äldre, brott mot unga etc. Detta bygger jag inte på något antagande liknande det som man ofta gör kring forna tiders slagsmål där man "inte sparkades eller slog på den som hade fallit". Mm… Visst. Socionomen som intervjuades, liksom poliser kunde visa statistik på brott som sedan 1990-talets början hade sjunkit i uppklarandesiffror eftersom vittnen inte längre var villiga att lämna uppgifter. Det sjungs om tjallare, vad man ska göra med råttor och hur man alltid, alltid ska hålla käft när man har med polis och åklagare att göra.

Till slut blir det ohållbart, om jag får ta tillfället att bli lite högstämd så innebär detta slutet för rättssäkerheten. Ju svårare det blir att skaffa bevis och uppgifter, desto grövre blir intrånget i den personliga sfären när den som skall upprätthålla lag och ordning måste göra större och större efterforskningar och bevakningar. En process i domstol bygger inte bara på att man talar sanning, den bygger naturligtvis på att man faktiskt säger något också. Självklart ska inte någon tvingas att sägas något i en domstol eller i ett förhör, det har vi också skydd mot. Självklart ska ingen heller tvingas att vara tyst genom ett massivt grupptryck. Det måste finnas ett skydd mot det också.

image360

Nu till själva saken. Ovanstående är vad någon politiskt korrekt bloggare hade skrivit. Kanske med en knorr på slutet om hur det är på väg att urholka det svenska rättsystemet bla bla bla. Min åsikt är motsatt. Åtminstone på mikronivå. Om jag kysser dig dåligt ska du ge fan i att gå och babbla om det till dina tjejkompisar. Jag var trött och torr i munnen. Stop snitching.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s