A Pirate says what?

Pirate bay ser lätt på åtalet om fildelning. Jag är inte tillräckligt insatt i rättsläget när det gäller upphovsrätten och digitala medier för att uttala mig om deras chanser att frias.

Däremot tycker jag att Pirate bays pressansvarige, Peter Sunde uttrycker sig lite klumpigt. Förutsatt att han är korrekt citerad i DN så säger han:
– Det finns prejudikat på att det är okej att länka även om materialet är upphovsrättsskyddat.

Jag gissar att inget har förändrats i lagstiftningen sen det senaste hallaballot kring Pirate bay men däremot kan tolkningen av lagen ändras. Bokstäverna byts inte ut men lagstiftarens vilja kan skiftas.

Det är som att säga att det finns historiska belägg för att häxbränning eller kölhalning är OK, kolla hovrättsprotokoll från 1600-talet eller loggböcker från stormaktstidens örlogsfartyg. Det är naturligtvis att dra saken till sin spets men man kan ju faktiskt vara beredd på att rättsläget förändras. Särskilt om något strider mot den allmäna rättsuppfattningen. Det är olagligt att sprida upphovsrättsskyddat material, hur enkelt och smärtfritt det än är. Snart kommer, enligt mina spekulationer, den som underlättar fildelning på det här sättet att straffas hårt. Kanske till och med utomlands. Hollywood brukar kunna påverka sina politiker.

image358

Min åsikt om fildelning som sådan är inte föremål för granskning. Jag gör bara observationen att Pirate bay uttrycker sig lite väl självsäkert och att min kontakt med myndighetsutövning och jurister gör att jag är övertygad om att vissa ser de här orden som ett rött skynke. Jag gissar att vi till halvårsskiftet har en ny lag som tar sikte på den typen av fildelning som Pirate bay möjliggör.

Fast det spelar inte någon roll. Lagar är alltid reaktioner, aldrig förebyggande. Därför kommer alltid den som utövar det straffvärda beteendet alltid ligga ett steg före.

Det var allt, fortsätt verksamheten. Själv ska jag se Charlie Wilson’s war.

Annons

  1. Tompa

    En synpunkt på ”Det är olagligt att fildela, hur enkelt och smärtfritt det än är.” Får jag inte lägga ut semesterfilmen eller låtar jag gjort själv? Självklart får jag det! Feldelning är inte olagligt. Att sprida upphovsrättskyddat material är en annan sak. Det kan göras på fler sätt än fildelning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s