Jag har det.

Likt Archimedes som skrek Jericho när han upptäckte att badvattnet rubbade hans cirklar så har jag kommit till insikt om ett par saker. Varför bloggar man och vilka gör det? Svaret jag avger baserar sig på ett idiotsäkert statistiskt urval. Med detta menas att det är en idiot som är säker. Listan är högst personlig och kan nog inte räknas som uttömmande. Det finns kategorier som jag inte kan formulera, därför lämnas de därhän. Bli alltså inte ledsen om just din typ av blogg inte dyker upp nedan (hur kan något dyka upp längre ner?). De sorters bloggar jag stöter på är indelade enligt följande:

1. Man (och kvinna) kan skriva och vill få något sagt. Givetvis är detta den minsta gruppen i bloggosfären. Det kan handla om idrott, litteratur, musik, kärlek, språk, kläder, skola, film, politik, populärkultur, sex, ångest, död, sjukvård, tatueringar, byggnadsverk, kommunikation eller något annat men den gemensamma nämnaren är att det är en engagerad skribent som verkligen behärskar sitt ämne.

2. Man tror att man kan skriva och vill få något sagt. En något större grupp. Innehåller oftast plattityder. klichéer och krystade liknelser. "Min kärlek är som en fågel som inte har fått mat, stillasittande och ruggig. Den är som en hund som skäller i nattens mörker.". Mm…. Det kan handla om idrott, litteratur, musik, kärlek, språk, kläder, skola, film, politik, populärkultur, sex, ångest, död, sjukvård, tatueringar, byggnadsverk, kommunikation eller något annat men den gemensamma nämnaren är att det är en oengagerad skribent som verkligen inte behärskar sitt ämne.

3.  En knepig kategori. Oftast befolkad av människor som är duktiga och menar väl. Domineras tyvärr (alltså inte i antal men i högljuddhet) av människor som inte tål motsägelse utan bara vill visa hur duktiga de är.

(a) Man förmedlar klädråd. Oftast med den sorgliga verkligheten att de kläder man vill ha är för dyra och att man istället använder alternativen från H&M. Det får mig att ställa frågan, hur många modebloggar finns det egentligen plats för innan världen imploderar under alla ettor och nollor som diskuterar och analyserar vårmodet?

(b) Man förmedlar musiktips. Obskyrt – bra.

(c) Man delar med sig av sina foton. Wow, svartvit solnedgång.

(d) Man lägger upp recept på det man lagar hemma. "Med lite oxfile och löjrom blir den enkla festen lyckad".


(d) Man skriver en avancerad form av resedagbok. Egentligen passar den inte in här men den måste med någonstans. Det är min blogg, jag gör vad fan jag vill.
  
4. Man har skarpa iakttagelser om vår samtid. Kanske inte så välformulerat men ibland finns det riktigt skarpa eh… tangentbord i denna kategori. Dessa bloggare kanske inte är lika vassa som de i kategori nummer 1 men de har klara åsikter och kan vara riktigt övertygande. Särskilt de som vill ha allting som det var 1920.

5. Man har ett enormt uppmärksamhetsbehov. Elaka tungor skulle nog hänföra er ciceron under resan i Snaskeland till denna grupp. Mer om detta under 10.

image354

6. Det har hänt något traumatiskt. Bloggandet sker som en terapi. Spruckna förhållanden, tragiska dödsfall, orättvisor etc. Väldigt svåra att läsa utan att antingen engagera sig eller känna sig som en åskådare vid en bilolycka.

7. Grupptrycksbloggare, det första inlägget handlar ofta om att man har startat bloggen på inrådan av sina kamrater. Ofta hamnar dessa bloggare i kategori nummer 2.

8. Nonsensbloggare. Ej att förväxla med nummer 9. Nonsenbloggaren fyller sin blogg med totalt meningslöst innehåll. Ibland kan det vara riktigt underhållande som till exempel Magnetenbloggen. Ibland kan det vara totalt meningslöst och inte ens underhållande. Det har skådats exemplar som innehåller tre fyra rader av Karin Boyes "I rörelse" för att sedan ta upp bilmekande. Schizofrent och ansträngande.

9. Humorbloggare. Bloggare som fokuserar på humor och underhållning. Oftast väldigt irriterade. Arga skämt. Kan också vara mjuka förstås. Eller på gränsen till nummer 8 men ändå klart definierade som humor. Ett klockrent exempel är den numera inaktiva Gycklargruppen som fick mig att skratta och frusta högljutt framför min skärm upprepade gånger.

image355

10. Snaskefar. Behöver ej med nödvändighet korrespondera med kategori nummer 5. Oefterhärmlig. Ouppnåelig. Oönskad. 

Annons

  1. Snaskefar

    Tanten, jag hade räknat med att du skulle bli glad av att tillhöra den lilla skaran i kategori nummer 1.Gonzo, nu är det vuxenstund och då får du vara tyst ett tag.

    Gilla

  2. Tanten

    Åh, Snaskis. Ingen nappar så bra på komplimangfiske som du. Här sitter jag, alldeles glad och lite generad.Men du måste ändå erkänna att jag HADE kunnat beskriva min kärlek som en svältande rugguggla.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s