Med tårar.

Den som har sett och kommer ihåg filmen Amadeus vet att den till stor del kretsar kring Rekviem, ordet som inleder och avslutar den katolska mässan för de döda. Mässan tonsätts alltså av Mozart, vilka andra har gjort både före och efter honom. Filmen Amadeus innehåller en hel del spekulation men hans fru, Constanze, uppgav för Mozarts levnadstecknare att Mozart var övertygad om att han tonsatte mässan för sin egen begravning. Det som dock är sant är att Mozart inte han slutföra sitt verk, han dog utan pengar i allehanda sjukdomar som bekant är.

I mässan ingår passagen Lacrimosa som närmast betyder med tårar, tårfyllt. Om man tonsätter en mässa om sin egen död, gör man den då inte så vacker man kan?

Idag har jag hört den sjungas i Lunds domkyrka, passagen Lacrimosa ur Mozarts Rekviem i d-moll. Som den ska sjungas, så att det blir tårfyllt. Detta kommer jag alltid att bära med mig. Vi var över 1000 personer som var där för att ta farväl, det märktes in i märgen.

http://www.youtube.com/watch?v=qsppsK4cRAE

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s