Farväl Krubban. Boom-biddy-bye-bye.

Idag går Krubban i graven. Det heter egentligen inte Krubban utan Nöjesmagasinet i Lund. Det är så ibland med etablissemang, de får ett namn och det kvittar hur mycket man "rebrandar" eller positionerar sig. Man heter det man heter och kommer alltid att göra så.

image252

Krubban är en videobutik i Lund. Jag bodde nästan vägg i vägg med Krubban i ett killkollektiv med tre andra kompisar på Grönegatan 15. Vi hyrde filmer där nästan varje dag, vi hade också tid att se dem eftersom vi pluggade. Det var på krubban vi hyrde Kurosawa, det var där vi hyrde Deltagänget, det var där vi plöjde Dogma 95, det var där jag hyrde Julio Medems kossor (och gillade den inte), det var därifrån som "Dr. Drajja" fick med sig den otroligt vackra japanska filmen om folk som kunde återuppleva sina favoritstunder under dödsögonblicket, det var där vi fick veta att vi i snitt hade hyrt en och en halv film per dag under den tid vi bodde där. Krubban gjorde en stor kulturgärning i Lund. De var välsorterade, engagerade och kunniga. De hade tyvärr en ganska välsorterad och engagerad porravdelning med många aficionados så när man var inne där mitt på dagen så var det män i gubbkeps och trenchcoat som tryckte i hörnen (men se god dag professorn! Ser man på, Villiga studentskor, den ska vara lite ojämn vad jag har förstått ).

image253

Nu är det slut. Det är väl helt naturligt, jag tänker inte bli sentimental och reaktionär. Tiderna har förändrats, det är inte lika förmånligt med fyra filmer i fyra dagar för fyrtiofyra kronor längre.  Jag får tag på film genom tre knappklick i bättre kvalitet än vad Krubban kunde stå till tjänst med. Jag kommer dock sakna personalen som var lite formade efter soppnazisten i Seinfeld. Som kunde sucka men också berömma en när man lämnade fram sitt val. Nu är det bara Videomix kvar i Lund med tre butiker. Jag tror naturligtvis att de kommar satsa stenhårt på franska avdelningar och importera obskyra fantasyfilmer. Nåväl, likt allting annat skall detta också passera.

Jag säger bara adjö, och tack för filmen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s