Post nummer ett, kompetensslöseripost. Jag bevakar….

Nordic Battle Group kan vara aktuella för högvaktstjänstgöring. Det verkar dumt.

image250

NBG ska kunna sättas in överallt inom en radie på 600 mil från Bryssel på under tio dagar. Det verkar korkat att binda upp dem på högvaktstjänstgöring då. Det verkar som om att högvaktstjänstgöring kanske är så långt som möjligt från de uppgifter som kan bli aktuella för styrkan i skarpt läge. Bortsett från den militära skyddsvaktsutbildningen då förstås men jag gissar att de som kissar på slottet inte följer med och trakasserar styrkan på utlandsmissioner.

Jag menar inte att högvakten är obetydlig. Den ingår i försvaret av Stockholms stad, ingår i säkerhetsdetaljen kring kungafamiljen samt skyddar samhälleliga intressen och kulturvärden. Jag tycker dock inte att det är NBG:s uppgift.

Men visst, det är en ära att få gå högvakten en gång eller två. Jag gissar dock att de soldater som har sökt sig till stridsgruppen inte är främmande för den erfarenheten och kanske vill ha mer nödvändig träning de dagar som kan tas i anspråk. Jag tycker att detta är tramsigt. Låt Karl XII:s drabanter lösa den här uppgiften, eller kanske grenadjärsvakterna.

image251

För övrigt  fick vi under högvakten veta att det var strängeligen förbjudet att tolerera att någon, djur som människa, kissade på slottet. Redan under min första timme som gevärspost såg jag kungens adjutankt rasta sin vovve mot högvaktsflygeln. Jag efterfrågade på mitt ironiska vis instruktioner från vakthavande befäl. Jag fick veta att jag skulle låta det passera. När jag då frågade om jag inte skarpt skulle tillrättavisa honom så kom patrullchefen ut och frågade vad mitt problem var. Försvarsmakten – min humor 1-0. Så smular kakan.

Annons

  1. Snaskefar

    Kanske det, varför då om jag får fråga? Det kanske är uppenbart för dig men jag måste nog be om en utveckling. Alla har inte förmånen att bo i Göteborg så det kanske fattas en synaps eller två för att jag ska kunna göra den bedömningen som du gör.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s