Men!? Men!? Den ligger ju bara där…. (Och lite Johnny Bode).

Om det nu är allmänt känt att Åsa-Nisses skapare Stig Cederholm stred för Hitler i Waffen-SS¹ varför har ingen plockat hem enkla poäng på att kalla honom för Åsa-Nasse?

En sökning på Åsa-Nasse på Google ger fyra träffar. Ingen av dem anger Åsa-Nasse som sökträff utan det är Asa, Nasse, Nasse och Åsa etc. Det måste ha funnits någon som har gjort kopplingen tidigare. Annars är det ordvitsslöseri och det vore fruktansvärt. Det känner jag många som kan vitsorda.

image216

I en helt logisk kedja av händelser så visade det sig att Johnny Bode skrev musiken till den första filmen om Åsa-Nisse, under pseudonymen Rob Robertson. Johnny, lockad av de fina uniformerna, hade också anslutit sig till nazisterna men gjorde sig snart omöjlig i fält. Han skickades till Norge där han underhöll de tyska officerarna som till slut insåg att mannen var sinnesslö och satte honom i koncentrationsläger. Själv hävdade Bode att det var för att han smugglade uppgifter till Sverige. Det är omöjligt att veta eftersom han var spritt språngande mytoman. Ett citat om Bode av Per Meurling (chefsideolog på den kommunistiska tidningen Ny Dag) är att han också var "förbluffande omdömeslös", detta till följd av att Bode dök upp i sin uniform med hakkors på Karl Gerhards revy. Johnny släpade sin före detta hustru inför domstol och krävde delad vårdnad av parets tax, och vann tvisten. Han fick besöka taxen varje söndag.

Bodes liv var lika tragiskt som underhållande, han blev till slut tvångssteriliserad och dog ensam i Malmö. Jag är vanligtvis inte särskilt snabb på att hänvisa till Wikipedia men artikeln om Bode där sammanfattar väl Ingmar Norléns bok Jakten på Johnny Bode.

¹ Se exempelvis Bosse Schöns Hitlers svenska soldater, 2005.

Annons

 1. Trulsa

  Och jag som bara har hört ett urval av Bodes snusklåtar – som låter som Povel Ramel men snuskiga – under nån studentfest för länge, längesedan hastar till wikipedia.

  Gilla

 2. Snaskefar

  Christian;He
  he… Den oinitierade läsaren kan kanske få för sig att jag är kommunist. Så är ju icke fallet. Men jag funderar på att skapa en fejkblogg som ett annat projekt, den kanske kan heta Ny Dag?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s