Vi i vår TV-soffa.

Jag kanske ljög sådär lite pretentiöst som jag ibland gör i det här inlägget om Ingmar Bergman. Jag påstod att Fanny och Alexander är mitt första TV-minne. Det stämmer inte, kanske är det mitt klaraste minne men det är inte mitt första.

Den första TV-apparaten jag minns var en ljus trämöbel som stod på hjul. Man bytte kanal genom att vrida på en ratt. Möbeln var var försedd med två räfflade luckor som gick att vika längs sidorna när den användes. När man inte tittade på TV:n var luckorna igenslagna. Ovanpå TV:n stod en blomkruka, i juletid så byttes den ut mot en röd blomma. Åtminstone en gång. Det var en ganska djup pjäs, man kan kalla det för fat screen. När vi sedan bytte TV så tog pappa ut bildröret och använde skalet som en förvaringsplats åt våra fotoalbum. Nu skulle det behövas kanske tio sådana möbler om jag framkallade alla digitala foton jag har på hårddisken på min knätopp.

Att jag minns TV:n är inte konstigt, vi har kvar skalet och fotoalbumen står fortfarande däri. Det är lite suddigare minnen av det jag såg. Jag minns att vi såg en miniserie om judarna som höll stånd på berget Masada. Den serien kommer jag faktiskt ihåg på egen hand. Utan att man påminner mig om att jag ska minnas den. En annan serie är Vi på vår gata. Det var ett kanadensiskt barnprogram om några barn som bodde på Degrassigatan. Den engelska titeln är The Kids of Degrassi street. Det kanske klingar bekant? Serien handlade om små vardagsproblem som ungar i åldern fyra till åtta år kan råka ut för. Någon har stulit en sak, någon är kär men vågar inte visa det för sina killkompisar etc. Av någon anledning förknippar jag serien med höst? Föll det höstlöv i introduktionen till avsnitten?

image181

Kopplingen till Vi i vårt plugg är uppenbar. The Kids of Degrassi Street blev sedan Degrassi Junior High, sedan Degrassi High och nu har man också gjort Degrassi: The next Generation. Den sistnämnda borde på svenska bli något i stil med Vi i vår nästa generation eller liknande. Det finns två saker som fascinerar eller intresserar mig. Det första är att vissa av skådespelarna har hängt med från Vi på vår gata till Degrassi: The Next Generation. Till exempel Snake spelar samma karaktär genom hela den trettioåriga historien. Nu är han lärare på Degrassi High.

Den andra saken som är ganska märklig är att serierna alltid tog upp de mest kontroversiella saker man kunde komma på. Förutom Vi på vår gata så var Degrassiserierna inte särskilt lättsmälta. Det var självmord, homosexualitet, droger, förbjudna relationer, trasiga hemförhållanden och så vidare. Hoppet från barndom till tidig ungdom kom väldigt snabbt och det verkade inte som om SVT förstod att de som hade sett Vi på vår gata kanske inte riktigt var i samma målgrupp som den Degrassi Junior High riktade sig till. Att höra "Kom nu då, vadå? Barnprogram på TV2" och sedan se Spike och Snake genomlida ett kvalfyllt beslut om abort var kanske inte något som gav mig så mycket förutom förvirring, "Pappa vad är en abort?". Om jag minns det rätt vill säga. Det kan hända att jag blandar ihop allt. Men Snake hette han åtminstone.

Annons

  1. Blue

    Ja så var det… tack för en uppfräschning av mitt minne… Kommer ihåg att ett tag tyckte jag det var sååå bra… men sen spårade det ur… kanske därför.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s