Operation Eternal Justice.

Satslogiken är klurig. Ni kanske kommer ihåg dessa tecken? "Om-så"-pilen? ¬ betyder "inte" och så vidare. Detta kallas modus tollens:

pq = "Om det är idioter på TV, så är jag sur".

¬q = "Jag är inte sur".
__________________________
¬p = "Det är inte idioter på TV".


Slutsatsen följer alltså med nödvändighet av premisserna (Där ser du magister B, jag lyssnade faktiskt). Att man behärskar begreppen betyder dock inte att man förstår dem. Jag försökte konstruera en sats enligt följande:

Om jag hade en sån här, så skulle jag kunna ta hand om det här.

image180

Det blir tyvärr inte modus tollens men det blir inte mindre sant för det.


Uppdatering:
Nu vet jag hur det blir.

pq = "Om det görs skit-TV, så manglar jag med min stridsvagn".
¬q = "Jag manglar inte med min stridsvagn".
__________________________
¬p = "Det görs inte skit-TV".

Annons

En kommentar

  1. Christian Resebo

    Man kan ju lätt tro att detta bara är rappakalja, men det säger faktiskt något. Inte, som man kan tycka, att det inte finns något skitprogram på tv. Snarare är det en metod för att testa teser. Falsifikationsteori kallades det när jag pluggade och denna vetenskapliga doktrin företräddes främst av Karl Popper. Fick en ingivelse att förmedla något som mina studier i logik och 280000 i studieskulder invigt mig i. Återgå!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s