Eh… Då så, två minuter vardera till slutanförande.

På min gymnasieskola arrangerades en dag en debatt mellan två läger. Debatten var mellan den  statliga myndigheten med ansvar för utredningen av slutförvaringen av kärnkraftsavfall och en privat intresseorganisation som var kritisk till slutförvaring. Jag fattar fortfarande inte vad debatten handlade om. Vi satt där som frågetecken. Den ena mannen pratade om att kärnavfall eventuellt skulle slutförvaras i vår kommun. Den andra mannen var emot det. Motståndaren var inte från vår kommun, han åkte omkring och förespråkade ett kärnkraftsfritt samhälle på de flesta orterna i Sverige. För att illustrera hur märkligt det hela var så kan jag berätta att denne man blev utbuad. Det är ett av de mest ointelligenta beteenden jag vet men det fanns inget annat att göra. Det hela var så absurt.

image176

Tycka vad man vill om kärnkraft men ansvaret ligger hos den som brukar den. Hur kan man då vara emot att ta det yttersta ansvaret?  Jag har hört mig för hos gamla klasskamrater som var med i gymnastiksalen. Kan det verkligen ha gått till så här? Svaret är ja, alla har exakt samma minnesbild. Jag minns att jag ställde en fråga när ordet var fritt, något i stil med "men vad vill du att vi ska göra med kärnavfallet? Ska vi exportera det till U-länder?". Svaret blev att det skulle vi ha tänkt på tidigare.

Den stackars mannen företrädde en organisation som var emot slutförvaring. Punkt. Jag vet att jag redan har använt ordet absurt en gång men det måste användas igen. Det var absurt. Vi ställde frågor, han gav virriga svar. Det kan inte ha varit den bästa debatten ledningen på min gymnasieskola har anordnat. Mannen som var emot slutförvaring måste ha blivit mycket konfys när stämningen blev mer och mer fientlig (pöbelvälde rules!). Till slut var den statliga killen tvungen att gå in och ta sin motståndare i försvar (något nöjd bör tilläggas) och säga att man alltid behöver den kritiska rösten med på resan. Det jobbet vill jag ha. Jag vill åka omkring och vara emot saker. Det var allt, fortsätt verksamheten.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s