Detta ska bli mitt Everest.

Pressröst om Madame Terror:

"Jag skulle tacka ja till alla sociala förslag från omgivningen den här sommaren. Jag skulle bada, paddla och fiska. Det hade jag bestämt mig för. Att sund och solbränd hålla igång hela sommaren […] men på grund av Piratförlaget så blev det inte riktigt så. Jan Guillou har skrivit en ny Hamiltonbok"

Fredrik Nilsson, Gefle Dagblad.

image174

Jag vet hur det känns Fredrik, kanske inte med Madame Terror eftersom jag klarade av att läsa ut den på sammanlagt elva timmar men det var likadant när jag skulle ge mig i kast med På spaning efter den tid som flytt. Alla banden, på originalspråk. Saken försvårades ju också av att jag inte talar ett ord franska. Men jag har gissat mig till att det centrala temat är att någon som luktar (möjligtvis illa) heter Madeleine.  Men det är ju klart. Formuleringar som "Secret Service gick bananer" och "En miljon dollar i packade hundradollarsedlar väger 19 kilo", eller "Han accepterade FN:s säkerhetsråds resolution om eldupphör" kräver sitt av sin läsare. Det är tunga grejer.

Vem är Fredrik Nilsson och vad är hans uppdrag på Gefle Dagblad? Hur många semesterdagar har han? Hur mycket tid lägger han på varje mening i en Hamiltonbok? Finns det ett djup som jag har missat? Läser jag den på fel sätt? Är det jag som inte förstår till exempel meningen "Dick Cheney visade sig naturligtvis vara fullständigt enig med Rummy om att detta var det straffsparksläge man talat om"? Frågorna hopar sig, inga svar i sikte.

Nästa sommar ska jag bestiga komposten på mina föräldrars lantställe, hold my calls.

Annons

 1. Josef Boberg

  Hejsan,
  Med tanke på hur intellektual-Ismen dominerar hart när varenda människa i dags dato – så tycker jag boktiteln – Madame Terror – i vart fall är läsvärd. Men å andra sidan så är väl dom intellektuella terror-Isterna mest män, kanske… 🙂 – så det håller inte heller.
  Ha det…
  vännen Josef

  Gilla

 2. Fredrik Nilsson

  Fick ett tips om att du gjorde dig lustig över mig.Kul.Som du förstår är citatet ur min recension fullständigt missvisande. Sant är att jag ägnade en del av sommaren åt Guillou. Nämligen att läsa alla tio Hamiltonböcker för att få den elfte (Madame Terror) i rätt ordning.Förövrigt var det ingen recension utan en krönika som skrevs veckor innan Madame Terror kom ut.//F.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s