Jaha, så nu duger jag!?

Vart kommer de ifrån? Alla dessa män och kvinnor som helt plötsligt är universalgenier när det gäller överlevnad? Jag har plöjt igenom första säsongen av Jericho. En apokalyptisk, dystopisk (jag trodde aldrig att jag skulle få använding av det ordet igen efter mitt studentexamenstal) TV-serie som handlar om en kärnvapenattack på USA. Serien kan beskrivas som LOST möter Mad Max, fast utan de mer flummiga inslagen från LOST. Det kanske inte är kärnvapenattack, det kan vara vad som helst men det hör inte hit.

image168

Samhällen går under i kaos och laglöshet, men som vanligt i dessa berättelser så finns det de som hedrar begrepp som demokrati, rätt och solidaritet. Hemska Hobbes naturtillstånd mot Lycklige Locke och Locke verkar vinna. Förråden tar slut, man har inte elektricitet, granne tar upp vapen mot granne (I killed my brother with malice in my heart) men det löser sig alltid. "If we don’t live together, we’re gonna die alone yada yada yada". Det finns i dessa TV-serier alltid någon enstöring eller mysko person som kan allt, en Fixar-Malte i atomvintern. De vet hur man bygger turbiner, de kan jaga, de hittar vatten, de kan gyckla om det krävs, de är skickliga taktiker i strider, de kan navigera efter stjärnorna etc. Vart fan håller dessa människor hus under mer normala förhållanden? Är de sådana där milismän som hedrar the second amendment genom att köpa tanks och haubitsar?

Jag har i mitt liv stött på kanske tre eller två personer som jag tror skulle på allvar klara sig utan några som helst andra förutsättningar än att de har en kniv och ett snöre. Jag skulle inte göra det. Jag vet hur man gör upp eld, i teorin. Jag kan äta granbarr och harsyra. Jag vet att jorden sluttar mot söder. Kanske är det dags att börja se om sitt hus, kanske är det dags att ringa den där scouten jag undvek under högstadiet. För slutet är nära. Gör bättring. Kaka smula.

Annons

En kommentar

 1. Josef Boberg

  Hejsan,
  Hoppas dom här två personerna är en man och en kvinna i fertil ålder – annars är det väl kört med människosläktets fortlevnad på det bolliga rymdplanet jorden Terras ytteryta, kanske… 🙂
  Ha det…
  vännen Josef
  PS. Tänk va himmelsk vår värld skulle vara ifall människor sa vad dom egentligen tycker till och om varandra – istället för det dom inbillar sig att MEDmänniskorna vill att dom skall säga. DS.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s