Katten som kom in från kylan, eller katten i Panama.

Skummisarna på CIA kan vara fantastiskt roliga ibland, Inte när det gäller fångtransporter eller hemliga fängelser, men ändå. Hört talas om Acoustic Kitty?

image124

CIA har alltid legat i framkant när det gäller teknologi. Det har handlat om att utveckla nya tekniker eller att se till så att ryssarna inte fick sina smutsiga, frihetshatande kommunisthänder på västerländsk superteknologi. Ibland blev det dock lite absurt, som i fallet med spionkissen på 1960-talet. Det handlar väl egentligen om djurplågeri, det ska väl sägas. Men det är lite underhållande ändå. Man spenderade över 20 miljoner dollar på att utveckla en überkatt. Man tog en vanlig bondkatt och opererade in batterier, mikrofon och en antenn i svansen för att låta katten komma nära ett objekt och därefter, via katten, avlyssna detta objekt.

Problemet var att katten gav blanka fan i sitt uppdrag, under testerna visade det sig att katten tappade intresse så fort den blev hungrig. CIA är fullt av genier, ett av dessa kom på att man kunde på kirurgisk väg kortsluta kattens hungerfunktioner. Det tog 5 år att få katten som man ville ha den. Den testades en gång. Man skulle avlyssna två sovjetiska medborgare som befann sig utanför ett sovjetiskt tillhåll i Washington. Man släppte ut katten. Jag kan bara föreställa mig hur det såg ut. Katten tittar sig omkring. Slickar sig lite om nosen. Struttar iväg över gatan – och blir överkörd av en taxi. We have no signal.

5 år, 20 miljoner dollar. Vad talar man om på jobbet dagen efter?
– Hej Frank! Hur gick det med katten?
– Sköt du ditt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s