Jag har ödmjukats.

På engelska finns det ett utmärkt uttryck, I've been humbled. Jag vet inte om det går att översätta direkt till svenska, jag har aldrig sett någon använda begreppet ödmjukats. Att jag inte är säker på det är ytterligare en anledning till att jag har ödmjukats. Att bli ödmjukad innebär att något händer som punkterar bubblan. Livets motsvarighet till slaven bakom Caesar som viskar memento mori. Nu när jag tänker efter så kommer jag ihåg att man iblandar använder sig av ordet ödmjuka, att man ska ödmjuka sig själv. Ta första steget, sträcka ut handen, Nåväl, likt Job har jag utsatts för en prövning.

image122

Under sommaren har jag figurerat i ett sammanhang där jag egentligen inte borde figurera längre. Jag har med självklarhet känt mig hemma. Det har handlat om att jag har tagit kaffe utan att betala, använt mig av den fria uppkopplingen mot nätet och skrävlat om mina bedrifter för trötta öron. Jag har tänkt betala för kaffet, jag föreslog till och med en samvetskassa. Jag har tänkt lösa uppkopplingen, jag har bara inte orkat. Skrävlandet kan jag inte göra något åt, kan väl en etiopier förvandla sin hud eller en panter sina fläckar (Jeremia 12:23)?

Idag skulle jag göra samma sak, jag öppnar ett skåp för att se om det finns några kakor kvar sen gårdagen. Det jag inte ser är att den stora restaurangtermosen står ovanför skåpet och att ena benet på termosen har hamnat framför skåpsluckan. Resultatet blir att när luckan öppnas så faller termosen ner och träffar mig perfekt på näsroten. Det gör ont och det börjar blöda. Det var ödmjukande, jag tänkte instinktivt att karma inte bara är en nattklubb. Fast nattklubben stavar ju med ett h. Nu går jag omkring med ett plåster och kontemplerar sakernas tillstånd. Det var allt, fortsätt verksamheten

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s